sobota 5. října 2024

Tchaj-wan prodlouží povinnou vojenskou službu

Plán na prodloužení povinné vojenské služby na Tchaj-wanu na jeden rok ze současných čtyř měsíců bude oznámen v úterý. Ostrov čelí rostoucímu čínskému vojenskému tlaku.

Tchaj-wan

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Kancelář tchajwanské prezidentky Tsai Ing-wen uvedla, že v úterý svolá schůzku o národní bezpečnosti, aby projednala posílení civilní obrany ostrova, po níž bude následovat tisková konference o blíže nespecifikovaných nových opatřeních civilní obrany.

Bezpečnostní tým, včetně vysokých úředníků z ministerstva obrany a Rady národní bezpečnosti přezkoumává tchajwanský vojenský systém od roku 2020 uprostřed rostoucích hrozeb ze strany Číny. Podle plánů, které mají vstoupit v platnost v roce 2024, by branci podstoupili intenzivnější výcvik, včetně střeleckých cvičení a bojových pokynů používaných americkými silami. Branci by měli za úkol střežit klíčovou infrastrukturu, což by umožnilo běžným jednotkám reagovat rychleji v případě jakéhokoli pokusu Číny o invazi, dodali.

Tchaj-pej v pondělí ohlásila největší vpád čínského letectva do identifikační zóny protivzdušné obrany ostrova. 43 čínských letadel překročilo vzdušnou hranici mezi oběma stranami.

Čína také v srpnu uspořádala válečné hry poblíž Tchaj-wanu po návštěvě Taipei tehdejší předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou.

Tchaj-wan se postupně posouvá z branné armády na profesionální síly ovládané dobrovolníky, ale rostoucí asertivita Číny vůči ostrovu, který prohlašuje za svůj, vyvolaly debatu o tom, jak posílit obranu.

Čína v posledních letech zesílila diplomatický, vojenský a ekonomický tlak na samosprávný ostrov, aby přijal vládu Pekingu. Tchajwanská vláda tvrdí, že o své budoucnosti mohou rozhodovat pouze tchajwanští lidé, a slibuje, že se v případě útoku bude bránit.

Zdroj: Reuters

Související

Šanghaj
Zahraniční

Čína rozšiřuje bezvízový režim pro turisty z Evropy

čínské elektromobily
Zahraniční Elektromobily

Evropská komise má zelenou pro zavedení cel na čínské elektromobily

IMG_8406
Zahraniční Zajímavosti

Číňanka s dvěma dělohami porodila dvojčata, jde o extrémně vzácný případ

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Putin rozhodl o posílení armády. Měla by být druhá největší na světě