úterý 14. května 2024

Tbilisi na nohou. Gruzínci protestují proti zákonu inspirovanému Ruskem

Rusko jako vzor se Gruzíncům nelíbí. Vyšli protestovat proti zákonu, jehož prakticky stejnou podobu Moskva otočila proti opozici.

GKwAmaNW8AAVsyK

Gruzínci protestují proti zákonu, který si bere vzor z Ruska.
Zdroj: X

  • Gruzínci protestují proti zákonu, který si bere vzor z Ruska.
  • Zdroj: X

Zákon o takzvaných zahraničních agentech, který komplikuje práci nezávislých vyšetřovacích orgánů a médií, vyhnal tisíce lidí do gruzínského hlavního města Tbilisi. Těm se zejména nelíbí, že si legislativní krok bere inspiraci z podobného zákona, který platí v Rusku. Kvůli tomu řada obyvatel této postsovětské země nazývá vládu premiéra Irakliho Kobachidze proruskou, což bylo znát i na demonstracích, kde vlály vlajky Evropské unie a kam lidé přinesli transparenty odsuzující orientaci jejich země na Moskvu.

Vláda se pokouší podobný návrh zákona protlačit opakovaně. Když s ním přišla v březnu, setkala se s podobnou vlnou nevole a návrh stáhla. Nyní jej předkládá jen v mírně obměněné podobě a míří zejména na humanitární a protikorupční organizace, které pobírají peníze ze zahraničí. Ty by musely nově dodržovat velice přísná administrativní pravidla, za jejichž porušení by hrozily vysoké pokuty.

Protestující upozorňují, že podobný zákon měl v Rusku za důsledek likvidaci opozice a disentu, což však vedení vládní strany Gruzínský sen odmítá s tvrzením, že díky zákonu by bylo financování nevládních organizací transparentnější.

Autor: Jan Skala

Související

GNiiEx1aoAAKBuN
Zahraniční

Gruzie přijala kontroverzní zákon. Poslanci se při jeho schvalování poprali

GNcjNFNWwAAhd0M
Zahraniční

Demonstranti blokují budovu gruzínského parlamentu. Policie nasadila vodní děla

profimedia-0871947450
Zahraniční

Putin zahájí páté funkční období cestou do Pekingu

Shoygu_(2022-02-14)
Zahraniční

Sergej Šojgu končí jako ministr obrany. Pád uspíšila aféra jeho náměstka