sobota 27. července 2024

Tankisté na silnicích. Sníh na voze pro ně není překážkou, riskují pokuty

Spěch nebo jen lenost. Spousta řidičů se vydá do ulic s neočištěným čelním sklem od sněhu či námrazy. Policisté varují, že to může stát i lidský život.

I takoví řidiči vyrazí do ulic.

I takoví řidiči vyrazí do ulic.
Zdroj: Facebook

  • I takoví řidiči vyrazí do ulic.
  • Zdroj: Facebook

Letmo si opráší košťátkem a škrabkou část předního okna a vydají se do ulic. V posledních dnech se na českých silnicích množí řidiči, před kterými varují policisté. Ti jsou nebezpeční sobě i svému okolí. Protože si vystačí jen s průzorem v čelním skle, vysloužili si označení tankisté.

Je to každý řidič, který si u zasněženého nebo namrzlého auta očistí jen malý průzor na čelním skle, aby viděl před sebe,“ říká policistka Petra Ledabylová. „Vídám takových na silnici spoustu, policie by měla tyhle řidiče odchytávat,“ řekl profesionální řidič Marek Bauer.

Motoristům hrozí nejen pokuta ve výši dvou tisíc korun, ale také velký průšvih. Loni například mladá šoférka z Hodonínska smetla ženu na přechodu pro chodce, chodkyně svým zraněním podlehla. „Přecházela přechod pro chodce zprava z pohledu řidičky, ta ji však přes neočištěné čelní sklo vůbec neviděla a došlo ke střetu,“ popisuje Ledabylová.

Policisté apelují, aby lidé před odjezdem vůz důkladně zbavili nánosů sněhu a ledu, a to nejen na čelním skle, ale také na bočním skle, zrcátkách a na světlech. Očistit je potřeba také střechu a kapotu. Kusy ledu nebo sníh odlétávající z vozu bývají často příčinou dopravních nehod. „Důležité je také, aby při brždění sníh nesjel na čelní sklo a nebránil řidiči ve výhledu,“ vysvětluje Ledabylová.

Autor: mš

Související

pjimage-2020-08-02T174512.690-e1596604208828
Zahraniční

Americká policie zatkla mexického drogového krále a jeho pobočníka

1024px-Brusel,_Anspach_IV
Krimi

Belgická policie udělala razii proti terorismu. Zatkla sedm osob

profimedia-0892189296
Zahraniční

Klimatičtí aktivisté se přilepili k frankfurtskému letišti. Provoz stál hodiny

kanystr
Krimi

Ukradl 13 tisíc litrů nafty. Hrozí mu pět let