pátek 20. září 2024

Tání Grónska ohrožuje svět. Hladiny moří se mohou zvednout o 7,5 metru

Nová studie odhalila, že masivní tání ledovce v Grónsku by mohlo způsobit výrazné zvýšení hladiny moří.

ledovec

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Gene Samit

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Gene Samit

Vědci varují, že tání ledovce v Grónsku, ke kterému již v minulosti došlo, může způsobit nárůst hladiny moří až o 7,5 metru. Nový výzkum zveřejněný v Proceedings of the National Academy of Sciences odhaluje, že během teplejších období v posledním milionu let roztál střed Grónska a proměnil se v suchou tundru.

Studie, vedená vědci z University of Vermont, zkoumala sedimenty z ledovcového jádra GISP2, které byly odebrány před 30 lety z hloubky dvou mil pod povrchem. V těchto sedimentech našli zbytky hmyzu, semen arktického máku, části arktické vrby a další organické materiály. Tyto fosilie potvrzují, že 90 procent ledovce v Grónsku v minulosti zmizelo.

Grónský ledovec je zde už 2,7 milionu let, ale nyní máme důkazy, že je náchylný a křehký,“ říká Paul Bierman, spolutvůrce studie. Současné hladiny skleníkových plynů v atmosféře činí ledovec náchylnějším k tání než kdykoli předtím. NASA uvádí, že v posledních letech rychle klesá masa ledovce, což přispívá k ročnímu nárůstu hladiny moře o 0,8 milimetru za rok. Grónské tání je nyní hlavním faktorem, jenž zapříčiňuje zvyšování hladin moří.

Autor: Šimon Mitro

Související

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

zeměděleství
Zahraniční Klimatické změny

Emise metanu ohrožují klimatické cíle

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech