pátek 18. října 2024

Tampon jako indikátor pohlavních nemocí

Mnohem jednodušší a zároveň příjemnější způsob testování pohlavních nemocí u žen vyvíjí jeden z britských startupů. Jde o speciální tampón, který odebere potřebné vzorky a po použití ho stačí jen odnést do laboratoře.

Bez názvu

Britský startup vyvinul speciální tampon.
Zdroj: www.yourdaye.com

  • Britský startup vyvinul speciální tampon.
  • Zdroj: www.yourdaye.com

Návštěva gynekologa nebývá příliš příjemná, a to zejména, pokud má žena podezření, že se nakazila pohlavní chorobou. V takovém případě je důležité infekci včas odhalit, právě kvůli studu ale vyšetření ženy často odkládají. Vědci z Británie teď přišli na způsob, jak tento problém vyřešit. Kapavku, chlamydie, ureaplasmu nebo třeba trichomoniázu by mohl pomoci diagnostikovat speciální tampón. Ten využívá test polymerázové řetězové reakce PCR.

Podle britské zdravotnické agentury loni trpělo sexuálně přenosnými infekcemi o 24 procent více žen než rok před tím. Až 70 procent těchto onemocnění je bezpříznakových. Takzvaná screeningová souprava tak má za cíl urychlit diagnostiku a následnou léčbu. "Během posledních několika měsíců jsme mimo jiné zjišťovali přesnost získaných dat z našeho diagnostického tamponu. Pozorovali jsme jednoprocentní míru selhání testu v důsledku nedostatečného odběru vzorků ve srovnání s deseti a více procenty zaznamenanými u klasického výtěru," řekla Valentina Milan, zakladatelka gynekologického zdravotního startupu Daye. Ženy trpící často i nebezpečnou pohlavní chorobou si tak udělají test v pohodlí domova. Tampon je jen potřeba odnést do laboratoře a výsledky by měly znát nejpozději do pěti pracovních dní.

Speciální tampon je zatím ve fázi klinického testování, kterého se účastní na šest stovek žen. Už teď je ale možné si screeningovou sadu na internetu předem zarezervovat.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

kondomy
Zahraniční Zdraví

Sexuálně přenosné infekce jsou na vzestupu, varuje WHO

Infekce chlamydiemi
Zdraví

Vakcína proti chlamydiím budí naděje

29760666908_8aaa7145f1_b
Zdraví Věda

Test krve může změnit diagnostikování Alzheimerovy nemoci