Tálibán zakázal ženám studium na univerzitách

Ministr vysokého školství afghánské vlády Tálibánu obhajuje své rozhodnutí zakázat ženám přístup na univerzity - nařízení, které vyvolalo celosvětovou odezvu a protesty v zemi.

Vysoké školy v Afghánistánu.

Vysoké školy v Afghánistánu.
Zdroj: Twitter @NasimiShabnam

  • Vysoké školy v Afghánistánu.
  • Zdroj: Twitter @NasimiShabnam

Afghánská vláda vedená Tálibánem počátkem tohoto týdne oznámila, že uzavřela univerzity pro ženy, částečně kvůli tomu, že studentky nedodržují výklad islámského oblékání a vzájemných vztahů mezi studenty různého pohlaví.

Vysokoškolačky byly ve středu z univerzitních kampusů vykázány a ministerstvo pro vysoké školství uvedlo, že jejich přístup bude "až do odvolání" pozastaven. Desítky žen se ve čtvrtek shromáždily před Kábulskou univerzitou, aby protestovaly na první velké veřejné demonstraci v hlavním městě od tohoto rozhodnutí.

V Kábulu pochodovaly ulicemi asi dvě desítky žen a skandovaly za svobodu a rovnost. „Všichni nebo nikdo. Nebojte se. Jsme spolu,“ skandovaly.

Na videozáznamu, který získala agentura Associated Press, jedna z žen uvedla, že bezpečnostní síly Talibanu použily k rozehnání skupiny násilí.

Dívky byly bity a bičovány,“ řekla. „Přivedli s sebou i vojenské ženy, které dívky bičovaly. Utekli jsme, některé dívky byly zatčeny. Nevím, co se bude dít.

USA se z Afghánistánu stáhly v srpnu 2021 po 20 letech války, kdy se zhroutila bývalá vláda podporovaná Západem a Kábulu se zmocnili bojovníci, kteří prosazují přísný výklad islámu.

Od převzetí moci Tálibánem jsou podle studentů a profesorů univerzitní třídy rozděleny podle pohlaví a studentky upravují své oblečení tak, aby splňovalo pokyny, jako je zahalování obličeje a nošení tmavých barev.

Zdroj: The Guardian

Související

twenty-four-former-members-of-the-taliban-reintegrated-a537dc-1024
Zahraniční

Tálibán zastavil očkování proti dětské obrně. Neuvěřitelný hazard, zní z WHO

Photo-by-Sandor-Csudai-is-licensed-under-licence-CC-BY-NC-ND-4.0
Zahraniční

Komisař přišel s plánem deportací. Migranti by měli směřovat do Rwandy

Vorfeld_LEJ
Zahraniční

Směr Kábul. Německo vypravilo první letadlo s vyhoštěnými Afghánci

15604776337_15b0c951c5_b
Zahraniční

Tálibán utahuje šrouby. Ženy nebudou mluvit a muži si nesmí holit bradu