čtvrtek 25. dubna 2024

Takřka milion Čechů si dopřává pivo každý den

Nejoblíbenější značkou piva je nealkoholický Birell.

pivo

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Hana Mara

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Hana Mara

Klesl počet Čechů, kteří pijí pivo každý den. Podle průzkumu společnosti Nielsen Admosphere pije pivo každý nebo téměř každý den 13 procent dotázaných, přičemž ještě v roce 2020 to bylo 19 procent. V české populaci je přibližně sedm milionů dospělých, to znamená, že odhadem pije pivo každodenně 910 tisíc Čechů.

Jedna pětina Čechů nepije pivo nikdy. Dlouhodobě roste popularita ochucených piv neboli radlerů. Denně je sice pije pouze dvě procenta dotázaných, ale jednou týdně si je dá 25 procent respondentů, což je o 5 procent více než před dvěma lety.

Obliba nealkoholických piv je zřejmá i v otázce nejoblíbenějších pivních značek. Poprvé se na prvním místě umístil Birell se 17 procenty. Birell je oblíbenější více u žen než u mužů (14% rozdíl). Těsně na druhém místě skončil Pilsner Urquell s 16 procenty, který v předchozích letech v oblibě kraloval.

Na třetím a čtvrtém místě se umístil Velkopopovický Kozel (10 %) a Radegast (7 %). Devíti procentům respondentů na značce piva nezáleží. Oblibě se těší i minipivovary, čtvrtina dotázaných je preferuje před klasickými pivovary.

Autor: Šimon Mitro

Související

GLwknglWEAAo4jW
Krimi

Rus se vrátil domů z fronty a rozřezal přítelkyni. Části těla nacpal do kufrů

Budějovický Budvar
Ekonomika Pivo

Budvar uvařil nejvíce piva v historii. Tržby rostou

Amaretto
Světové dny Alkohol

Den Amaretta

promoce
Zahraniční Školství

Nejvzdělanějšími Evropany jsou Irové