středa 18. září 2024

Tajfun Yagi si ve Vietnamu vyžádal desítky obětí

Severní Vietnam zasáhl nejsilnější tajfun za poslední desetiletí. Yagi si vyžádal desítky obětí, způsobil sesuvy půdy, povodně a zničil infrastrukturu v několika provinciích.

profimedia-0905976695

Povodně ve Vietnamu po tajfunu Yagi (9. 9. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Povodně ve Vietnamu po tajfunu Yagi (9. 9. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Tajfun Yagu, alias nejsilnější bouře, která zasáhla Vietnam za několik dekád, udeřil o víkendu na sever země s větrem dosahujícím až 149 kilometrů za hodinu. Bouře a následné záplavy způsobily smrt nejméně 59 lidí a zničily rozsáhlé oblasti. Mezi oběťmi bylo devět lidí, kteří zemřeli přímo během tajfunu a dalších 50 při povodních a sesuvech půdy.

V provincii Cao Bang v pondělí ráno smetla povodeň autobus ze silnice a zřítila se ocelová lávka přes řeku v provincii Phu Tho, kde se pohřešuje 13 lidí. Záchranné operace probíhají, ale přístup komplikují sesuvy půdy.

Země také hlásí vážné poškození zemědělské půdy, zejména rýžových polí, která tvoří klíčovou část vietnamské produkce. Premiér Pham Minh Chinh navštívil zasažené oblasti a schválil pomoc v hodnotě 4,62 milionu dolarů na obnovu. Podle odborníků je nárůst intenzity bouří, jako je Yagi, způsoben oteplováním oceánů v důsledku klimatických změn, což vede k silnějším větrům a vydatnějším srážkám.

Autor: Šimon Mitro

Související

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

povodeň v Českém Krumlově 2013
Domácí

Obce a kraje mohou žádat o dotace na opravu škod po živelních pohromách

GXPvotSbgAE17U-
Zahraniční

Hanoj je pod vodou. Sever Vietnamu postihly další sesuvy, počet mrtvých roste

GXKnKLqb0AAqvk1
Zahraniční

Hanoji hrozí silné povodně. Yagi už ve Vietnamu zabil přes 140 lidí