čtvrtek 19. září 2024

Tahle země není pro mladý, tvrdí analýza budoucích důchodů

Pokud nedojde k hlubší reformě penzijního sytému, dnešní mladí lidé se komfortní výše důchodu nedočkají. Uvádí to analýza investiční společnosti Cyrrus.

penze, bída

Ilustrační foto
Zdroj: Pixabay.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay.com

Stávající důchodový systém nedokáže zajistit dnešním mladým slušný důchod,“ konstatuje analýza penzijního systému analytiků společnosti Cyrrus Anny Píchové a Víta Hradila. „Na mladou generaci pak čeká důchod poblíž dnešních 12 tisíc korun,“ přibližují ekonomové.

O reformě penzijního systému se hojně diskutuje, bližší parametry na světě ještě nejsou. Hovoří se hlavně o posunu důchodového věku na 68 let. Reforma by přitom měla být podstatně hlubší. „Skutečnou reformu nepředpokládáme, dojde jen k vynucené úpravě parametrů,“ poznamenávají k nynější debatě skepticky analytici.

Čistě průběžný systém by tak byl pro dnešní mladé výrazně ztrátový. Ke slovu se dostává i možnost individuálního spoření. „Aby se v důchodu měli alespoň tak, jako současní důchodci, museli by si mladí lidé odkládat zhruba jeden tisíc měsíčně, pokud budou investovat dynamicky, či osm tisíc, pokud zvolí konzervativní spoření,“ předesílá analýza. Aby se člověk měl lépe, musel by pochopitelně odkládat mnohem více.

Zdroj: Cyrrus

Související

standard_compressed_europe-Pixabay_free_G_Altmann
Ekonomika

Von der Leyen chtěla slyšet, jak na tom Evropa je. Výsledek je alarmující

Německý kancléř Olaf Scholz
Ekonomika

Německý kancléř varuje před ekonomickými problémy a plánuje investice

profimedia-0906559655
Zahraniční

Kamalu Harris podpořila Taylor Swift. Jste marxistka, vytkl jí Donald Trump

peníze
Domácí

Znovu vládne blbá nálada. Dvě třetiny Čechů pociťují ekonomickou krizí