pondělí 16. září 2024

Tabákové výrobky od února dramaticky zdraží

Česká vláda se v uplynulých měsících rozhodla zvýšit spotřební daň i v případě cigaret, nikotinových sáčků nebo zahřívaného tabáku. Ke zdražení by mělo dojít počátkem února.

kouření

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Ryutaro Tsukata

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Ryutaro Tsukata

Z jednoho balení cigaret, které od února vyjde na 150 korun, budou kuřáci státu na spotřební dani platit částku ve výši 88,40 korun. K tomu ještě přibude 26,03 koruny ve formě daně z přidané hodnoty.

Celková míra zdanění jedné krabičky cigaret se tak v příštím roce vyšplhá na 76,3 procent, což je meziroční nárůst o téměř tři procentní body. Oproti roku 2023 by cena jedné krabičky měla jen kvůli vyšší spotřební dani zdražit minimálně o šest korun.

I milovníci zahřívaného tabáku se musejí připravit na významný nárůst cen. Sazba spotřební daně na zahřívaný tabák totiž v příštím roce vzroste o 15 procent.

Tento růst se navíc očekává i v letech 2025, 2026 a 2027, kdy by měla spotřební daň každoročně stoupnout o dalších patnáct procent. To prakticky znamená, že cena jednoho balení zahřívaného tabáku bude do roku 2027 stoupat o 16 korun jen kvůli spotřební dani.

Stejný osud čeká i elektronické cigarety. Jednorázové elektronické cigarety s dvěma mililitry náplně se v příštích týdnech zdraží minimálně o šest korun. U větších balení bude nárůst cen ještě markantnější.

Autor: Jiří Lacina

Související

tilt-ash-ashtray-smoking-cigarettes-wallpaper-preview
Ekonomika

Slovensko zdraží cigarety i slazené nápoje. Získá stovky milionů eur ročně

mladiství alkohol
Domácí Alkohol

Prodejci stále častěji porušují zákaz prodeje alkoholu nezletilým

cukr
Domácí

Cukr nezpůsobuje obezitu, tvrdí potravinářská komora

38254383995_8afa7748f3_b
Zahraniční

Litva potřebuje víc peněz na obranu. Zaplatí to hlavně kuřáci a pijáci