úterý 2. července 2024

Systém péče o duševní zdraví posílí lidé s vlastní zkušeností

Ministerstvo zdravotnictví spustilo projekt nazvaný „Podpora uživatelů a neformálních pečujících v jejich zapojení do systému péče o duševní zdraví a do hodnocení jeho kvality“.

duševní zdraví

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Ministerstvo zdravotnictví spustilo v červnu projekt nazvaný „Podpora uživatelů a neformálních pečujících v jejich zapojení do systému péče o duševní zdraví a do hodnocení jeho kvality“ (PodUP). Tento projekt, trvající tři roky, vznikl díky aktivní spolupráci lidí se zkušeností s duševním onemocněním, neformálních pečujících a odborníků.

PodUP klade velký důraz na integraci lidí se zkušeností s duševním onemocněním a neformálních pečujících do klíčových rolí, kde mohou významně ovlivňovat celý systém péče o duševní zdraví. „Naším přáním je, aby byl projekt a jeho aktivity místem otevřené spolupráce založené na vzájemném respektu ke každému názoru a místem vzájemného vnímání potřeb a expertních znalostí každého člena realizačního týmu,” uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Tímto způsobem se očekává lepší porozumění potřebám a specifickým znalostem v oblasti péče o duševní zdraví. „Vzájemná spolupráce všech aktérů, kteří budou nějakým způsobem do projektu zapojeni, povede i k vzájemnému bližšímu porozumění a k nacházení takových řešení problémů v oblasti péče o duševního zdraví, která budou do budoucna udržitelná a budou i základem pro další rozvoj systému péče o duševní zdraví,“ řekla odborná gestorka projektu Dana Chrtková.

Autor: Šimon Mitro

Související

doktor
Domácí Zdraví

Nový screeningový program zlepší boj s rakovinou prostaty

dengue
Zahraniční Zdraví

Naděje v boji s horečkou dengue. WHO schválila novou vakcínu

441867104_841403017808134_2435215676969649954_n
Domácí

Válek vytáhl do boje proti Němcům. Vadí mu půlroční zadržování léků

smoothie
Světové dny Zdraví

Den smoothie