sobota 27. července 2024

Systém parkovacích zón v Praze se změní

Pražský magistrát změní systém parkovacích zón. Cílem je prý zlepšit životní prostředí.

ulice Prahy

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / @svetjekolem

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / @svetjekolem

Pražský magistrát představil plány na úpravu systému parkovacích zón, které zahrnují několik významných změn. Záměrem má být zlepšení životního prostředí a efektivity parkování v hlavním městě. Mezi hlavní novinky patří zrušení přenosných parkovacích oprávnění a parkování zdarma pro elektromobily. Naopak magistrát zavádí celoměstské parkovací karty pro návštěvníky, novou možnost měsíčního placení parkovného a povolení pro zásobování. Přestože rozsah parkovacích zón zůstane beze změn, cena parkovného bude ještě předmětem jednání.

Nově budou k dispozici návštěvnické celoměstské paušály s odstupňovanými cenami podle typu vozidla, kde majitelé elektromobilů či vozidel na vodík budou mít nižší sazby. Změny se dotknou také parkovacích hodin, které budou zrušeny kvůli možným zneužitím, zejména v centru Prahy. Parkování zdarma pro elektromobily bude do konce tohoto roku ukončeno, s důrazem na vytvoření vyhrazených míst u dobíjecích stanic.

Novinkou bude povolení pro zásobování s dvěma variantami pro zásobujícího a zásobovaného. Řidiči budou moci vybrat povolení na 15 minut nebo na půl hodiny, s cílem omezit parkování dodávek na chodnících. Ekologicky šetrnější vozidla budou odměněna nižšími poplatky. Magistrát ročně utrží kolem půl miliardy korun na poplatcích z parkovného.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0889217601
Domácí

Praha vyhlašuje boj špatně parkujícím řidičům. Zdraží odtah na dvojnásobek

Kateřina Siniaková na turnaji září ve dvouhře i čtyřhře.
Tenis

Vydřená výhra Siniakové i famózní Samson. Češky ve Stromovce postupují

profimedia-0888206537
Zahraniční

Pražské letiště už funguje v běžném režimu. Jinde se odbavování komplikuje

368861150_3447662578818313_4478115567150173077_n
Domácí

Ledárny Braník bojují o přežití. Hudbu z toho místa chce vytěsnit petice