neděle 8. září 2024

Syslům se na Znojemsku daří. Nová kolonie hlásí mláďata

Sysel obecný se vrací na jižní Moravu. Útočiště našel na bývalém letišti.

sysel obecný

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Na bývalém letišti mezi Božicemi a Boroticemi na jižní Moravě se obnovuje populace kriticky ohroženého sysla obecného. „Sysli potřebují sečené travnaté plochy, proto jsme vybrali lokalitu na bývalém letišti, které se díky péči obce Božice proměnilo na pestrou květnatou louku,“ vysvětlila Kateřina Poledníková z ALKA Wildlife. Minulý rok sem bylo dovezeno 147 syslů ze Slovenska a letos se kolonie rozšířila o dalších 32 jedinců, včetně 18 syslů ze Zoo Brno a 14 z Miroslavi. Cílem projektu je vytvořit stabilní a životaschopnou populaci syslů na této lokalitě.

Cíle projektu je vytvořit stabilní a životaschopnou populaci syslů na této lokalitě. „Sysli byli vždy součástí naší krajiny, ale kvůli lidské činnosti málem vymřeli. Jsem rád, že na jižní Moravě vzniká nová kolonie“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). „Díky monitoringu víme, že se zde syslům daří a populace již má mláďata,“ dodal.

Záchranný program sysla obecného zahrnuje zakládání nových kolonií, pravidelné sčítání zvířat a odchovy v zoologických zahradách. „V loňském roce jsme vypouštěli sysly na několika místech včetně Znojemska,“ uvedla Lenka Čolobentičová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. V České republice přežívá asi šest tisíc syslů na 40 lokalitách. „Bez aktivní ochrany mohou i poslední populace rychle vymizet,“ upozorňuje Poledníková z ALKA Wildlife.

Autor: Šimon Mitro

Související

Výhled na Děvín z Kalvárie, Jihomoravský kraj.
Domácí Klimatické změny

Jižní Morava a Dolní Rakousko spojí síly v boji se suchem

Orel východní v Zoo Ostrava
Ostatní Fauna

Ostravská zoo chová největšího orla na světě

Žralok obrovský
Světové dny Fauna

Den žraloků obrovských

divoké prase
Domácí

Myslivecká sezona přinesla rekordní úlovky srstnaté zvěře