Symbol zimy zmizí za pár dnů. Mapa republiky roztaje dříve než loni

Sníh z takzvané Mapy republiky na Studniční hoře v Krkonoších definitivně mizí. Spolu s ním odchází i poslední zbytek letošní zimy.

profimedia-0872837766

Na mapě republiky leží poslední zbytky sněhu,
Zdroj: Profimedia

  • Na mapě republiky leží poslední zbytky sněhu,
  • Zdroj: Profimedia

Mapa republiky, tedy pás sněhu na úbočí Studniční hory v Krkonoších, roztaje s největší pravděpodobností bezmála o měsíc dříve než loni. Spolu s ním pomyslně zmizí i poslední symbol uplynulé zimy a definitivně začne letní sezona. Odborníci odhadují, že by poslední sníh ze Studniční hory mohl zmizet příští týden. Loni se tak stalo až 8. července. Minulý týden měl sněhový pás, který svým tvarem nápadně připomíná mapu někdejšího prvorepublikového Československa, výšku zhruba metr. Venkovní teploty, jdou ale i v horských oblastech rychle nahoru a o následujícím víkendu nebudou výjimečné ani takřka letní hodnoty.

Sněhové pole Mapa republiky je místo, kde z celé České republiky zůstává sníh nejdéle. Za posledních 25 let odtál nejdříve v roce 2018, kdy zmizel už 28. května. Naopak v roce 2005 vydržel nejdéle, až do 22. srpna. Ze starších záznamů ale vyplývá, že v roce 1893 byly jeho zbytky na úbočí Studniční hory k vidění až do 8. září a následujícího roku vydržel až do další zimy.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0882603693
Domácí

Cestu na Sněžku znovu lemují sítě proti neukázněným turistům

mapa_republiky_idealni_tvar2
Domácí

Mapa republiky roztála o měsíc dříve než loni. Rekord však nepřekonala

Snezka_podzemi
Cestování

Kovárna v Obřím dole se otevře po šesti letech. Skupinové vstupné je za 12 tisíc

p5jHsk
Domácí

Pošta v Peci od Sněžkou nekončí. Bude ji provozovat město, které budovu koupilo