pátek 19. dubna 2024

Švýcarské ulice pomáhají střežit roboti

Roboti pohánění umělou inteligencí brázdí švýcarské ulice. Pomáhají střežit průmyslové zóny.

Robotický hlídač Ascento

Robotický hlídač Ascento
Zdroj: Ascento Robotics

  • Robotický hlídač Ascento
  • Zdroj: Ascento Robotics

Jako ze sci-fi filmu. Švýcarský start-up Ascento vyvinul roboty, kteří se dokáží pomocí kol pohybovat i v těžkém terénu. Vyjedou a sjedou schody, obrubníky, štěrk, bahno, déšť a ani sníh jim nedělá problém. Roboti jsou primárně určeni pro bezpečnostní agentury. Jsou to v podstatě robotičtí hlídači, kteří dokáží střežit budovy, ulice i rozsáhlý venkovní terén ve dne v noci. Využívají termální kameru a umělou inteligenci, díky čemuž rozeznávají terén, lidi, vozidla a dokáží komunikovat na dálku.

Tvůrce start-upu Acsento Alessandro Morra uvádí, že díky robotům budu moci bezpečnostní agentury zaměstnávat méně hlídačů. Ve spolupráci s roboty bude stačit jen jeden dozorce na sledování vybrané oblasti. Nápad na robotické hlídače vznikl v důsledku nedostatku pracovníků v tomto odvětví a rostoucího důrazu na bezpečnost.

Ve Švýcarsku mohou lidé pozorovat robotické hlídače posledních šest měsíců, převážně v Curychu, kde firma Ascento sídlí. Roboti z Ascento momentálně působí jako hlídači pro švýcarskou bezpečnostní firmu Securitas AG. Ascento tvrdí, že jeho hlídkové roboty poskytují další vrstvu bezpečnosti a zlepšují operační efektivitu na několika testovacích místech, včetně švýcarského železničního depa. Ascento plánuje nadále vyvíjet robota, aby produkoval automatické denní bezpečnostní reporty.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: EuroNews

Související

President_of_Ukraine_Volodymyr_Zelenskyy_in_Kyiv_during_the_Russo-Ukrainian_War_2
Zahraniční

Švýcarsko bude hostit mírovou konferenci. Rusko nepřizve

97BDAD3A-7DDA-47CF-8BF8-DBA392AB5567
Zahraniční Video

Lavina v lyžařském středisku ve Švýcarsku zabíjela. Úřady před ní varovaly

retired-love-future-family-preview
Zahraniční

Švýcarsko nejde Jurečkovou cestou. Lidé odmítli pozdější odchod do penze

Robotické operační centrum
Domácí

Robotické centrum v Thomayerově nemocnici je unikát. Krátí pobyt pacientů