čtvrtek 4. července 2024

Svrabu stále přibývá. Už teď je případů tolik jako za celé uplynulé roky

Na ubytovnách nebo v nemocnicích je semeniště svrabu. Případů za letošek už je tolik jako jindy za celé roky.

svrab

Svrab se projevuje zarudnutím kůže a vysoce dráždivým svěděním.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Svrab se projevuje zarudnutím kůže a vysoce dráždivým svěděním.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Hygienické stanice po celé republice se znepokojením sledují šíření svrabu. Případů, které v poslední době evidovaly, narůstá. Mnohde jich za prvních pět měsíců letošního roku evidují tolik, jako za celý loňský či předloňský rok. Vysoký nárůst hlásí například Vysočina, kde hygienici letos zaznamenali už více než 170 případů napadení zákožkou svrabovou, která onemocnění kůže způsobuje. „V roce 2018 bylo v našem kraji hlášeno za první čtvrtletí 33 případů svrabu a o rok později 35 případů. Za leden až březen roku 2023 je hlášených pacientů již 112. Je to více než trojnásobek. Přitom za celý rok 2018 jsme evidovali 146 případů a za celý rok 2019 pak 161 případů svrabu,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygieny Kraje Vysočina Hana Pavlasová.

Podobně se situace vyvíjí i v jiných regionech. Jak vyplývá ze zprávy, kterou vydali pražští hygienici, je situace na území hlavního města obdobná. I zde už čísla za prvních pět měsíců atakují, či už dokonce pokořila mety, které byly běžné v minulých letech.

Onemocnění se nejčastěji přenáší přímo od nemocného těsnějším nebo delší dobu trvajícím kontaktem, především společným užíváním textilií. Svrab se rozšiřuje zejména na ubytovnách, noclehárnách nebo v nemocnicích. Častý je přenos na další členy rodiny. Infekci napomáhá snížená imunita. Na svrab jsou náchylné zejména děti, které se infikují hlavně při hraní si.

Autor: Jan Skala

Související

soud
Krimi

Cizinec odpálil ženě petardu v genitáliích. Půjde si za to sednout na 18 let

Olivier Rioux.
Ostatní

236 centrimetrů pod košem. Olivier Rioux je nejvyšší univerzitním basketbalistou

Milos Raonic.
Tenis

Rekordní Raonic! Nasázel 47 es a překonal chorvatského obra

448472009_772818364937877_475718714083403836_n
Zahraniční

Český autobus měl na Islandu nehodu. Stav pěti cestujících je velmi vážný