pondělí 1. července 2024

Svoboda se s aktivisty o rychlosti už bavit nechce. Ti dnes míří do Brna

Praha o snížení rychlosti jednat už nechce, primátorovi vadí pokračující blokády silnic. Aktivisté svou pozornost dnes upnou na Brno.

aktivisté

Aktivisté požadují zavedení třicítky na pražských silnicích
Zdroj: Facebook

  • Aktivisté požadují zavedení třicítky na pražských silnicích
  • Zdroj: Facebook

Usedneme k jednacímu stolu, když skončíte s protesty, to vzkázal 20. dubna pražský primátor Bohuslav Svoboda aktivistům z organizace Poslední generace, která požaduje zavedení třicetikilometrové rychlosti v pražských ulicích. Jeho nabídka však už nyní neplatí. Svobodovi došla s aktivisty trpělivost, protože nátlakové akce na snížení povolené rychlosti pro motorová vozidla, neustaly. Ostatně to zástupci Poslední generace deklarovali, když navíc zmínili ostřejší průběh demonstrací. Tento přístup nyní zablokoval další jednání.

Svoboda na svém Twitteru zveřejnil dopis, který napsal vedení spolku Poslední generace spadajícího pod organizaci Extinction Rebellion, jenž má na svědomí nedávné ničení uměleckých předmětů po celé Evropě. V dopise píše nejen o dalších jednáních, která jsou z jeho strany bezpředmětná, ale i o blokádách, kdy si aktivisté berou řidiče v Praze jako rukojmí. Svobodův dopis je přímou reakcí na poslední korespondenci s ekologickými aktivisty. „V dopise, který mi zaslali, uvádějí, že v pořádání demonstrací, jak blokádám eufemisticky říkají, považují za nutné pokračovat. Takže další jednání nejsou možná,“ řekl k aktuální situaci primátor.

Podobné akce skupina Poslední generace svolává i v Brně, kde rovněž lobbuje za snížení rychlosti. Podle své poslední zprávy začne demonstrace v druhém největším českém městě dnes v pět odpoledne.

Autor: Jan Skala

Související

FB_IMG_1719395279621
Domácí

Kolem Václava pojedou tramvaje za tři roky. Praha spustila miliardovou akci

449135812_874483718060840_2964314867507243142_n
Zahraniční Video

Celkem sedm mrtvých při srážce vlaku s autobusem. Rychlík vyjel z Prahy

GRFA50yXwAAuqRc
Domácí Aktualizujeme

V pražské škole se zřítil strop. Padalo jim to za zády, když utíkali, říká otec třeťáčka

envelopes-6134807_1280
Domácí

Brno otevře centralizovaný stavební úřad, počítače z ministerstva ještě nedorazily