úterý 8. října 2024

Světovým unikátem se chlubí pražská botanická zahrada

Unikátní rostlinou, kterou už není možné spatřit ve volné přírodě, se chlubí pražská botanická zahrada. V expozici tropických deštných lesů ve skleníku Fata Morgana je k vidění nejmenší leknín na světě nazývaný leknín trpasličí.

leknín trpasličí

leknín trpasličí
Zdroj: Botanická zahrada Praha

  • leknín trpasličí
  • Zdroj: Botanická zahrada Praha

Celá rostlina tohoto druhu by se vešla na jeden list běžných leknínů, které známe z vodních ploch. Do roku 2008 se vyskytovala pouze v jediném termálním prameni ve Rwandě. Tam kvůli odvodnění zcela vyhynula. Poslední rostoucí exempláře poskytly semenáčky, které se díky výměnnému programu dostaly do londýnské botanické zahrady. Následně se podařilo vypěstovat třicet mladých rostlin a zachránit druh před úplným vyhynutím.

Za posledních deset let se leknín trpasličí rozšířil do botanických zahrad po celém světě. Kromě Prahy se pěstuje i zahradách v Liberci, Plzni nebo Třeboni.

Leknín trpasličí je rostlinka je skutečně miniaturní – průměr jednoho trsu je do 25 centimetrů a jeden dospělý list měří obvykle tři až čtyři centimetry. Oproti tomu list největší leknínovité rostliny na světě – viktorie královské může ve volné přírodě dosáhnout až průměru tři metry. Leknín trpasličí má drobné bílo-žluté květy, které se rozevírají z rána a zavírají se během odpoledne. Rozkvést může kdykoliv během roku.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Botanická zahrada Praha

Související

práce
Ekonomika

Nezaměstnanost stoupá ke čtyřem procentům

Vizualizace horní čísti Václavského náměstí s tramvajemi.
Domácí

Praha představí veřejnosti novou tvář Václaváku

profimedia-0917784236
Domácí

V Praze se demonstrovalo na podporu Izraele. Přišlo ale jen pár stovek lidí

Nová Palmovka
Domácí

V Praze bude sídlit evropská kosmická agentura