sobota 5. října 2024

Světový unikát. Mexické městečko má nejvíc zubařů na počet obyvatel

Zubní ordinace doslova natěsnané jedna vedle druhé. Tak to vypadá v malém mexickém městě u hranic s USA. Denně tam proudí tisíce amerických pacientů. Lákají je příznivé ceny.

Bez názvu

V mexickém městečku je jedna zubní ordinace vedle druhé.
Zdroj: France24

  • V mexickém městečku je jedna zubní ordinace vedle druhé.
  • Zdroj: France24

Dalo by se považovat za Mekku pro zubaře, lidé ho přezdívají Molar City, neboli stoličkové město. Řeč je o mexickém Los Algodones, kde se soustředí asi nejvíc zubařských ordinací na jednom místě na světě. Ve čtyřech hlavních ulicích jich je na šest stovek, obyvatel má město přitom jen sedm tisíc. I přes obrovskou konkurenci nemají zubaři o pacienty nouzi, za péčí o chrup tam totiž dojíždějí stovky tisíc Američanů.

Oblíbenost stoličkového města spočívá hlavně v cenách. Lidem se sem dojíždět rozhodně vyplatí, oproti USA tu totiž zaplatí přibližně čtvrtinu. „V Kalifornii mi řekli, že zaplatím 35 tisíc dolarů. Tady mě to stálo asi šest nebo osm tisíc dolarů,“ řekl muž z Kalifornie, který si tu nechal dělat několik zubních implantátů. Někteří lidé namítají, že zubařská péče v Mexiku je méně kvalitní. To ale podle pacientů rozhodně pravda není. „Tady je vybavení pokročilejší. U mých zubařů doma stále používají otisky, tady to všechno dělají elektronicky,“ řekl další z amerických pacientů.

Molar City prý denně kvůli zubaři navštíví na 2000 pacientů, ti sem dojíždějí hlavně z Kalifornie, Arizony, nebo z Nového Mexika. Výjimkou ale nejsou ani Britové, nebo Kanaďani.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: France24

Související

profimedia-0916186162
Zahraniční

Hurikán Helene si vyžádal 200 obětí. Záchranáři dál pátrají po pohřešovaných

IMG_8407
Zahraniční Zajímavosti

Američan si odsedí půl roku za klonování ovcí. Vydělal si jím statisíce

Kalifornský guvernér Gavin Newsom
Zahraniční AI

Kalifornský guvernér vetoval průlomový zákon o umělé inteligenci

profimedia-0914526101
Zahraniční Video

Hurikán Helene způsobil devastaci na jihovýchodě USA. Obětí je více než 130