úterý 1. října 2024

Světové vojenské výdaje dosáhly loni historického maxima

Světové vojenské výdaje dosáhly v roce 2022 historického maxima 2,24 bilionu dolarů. Nárůst způsobila především ruská invaze na Ukrajinu, která podnítila vojenské výdaje v celé Evropě.

válka na Ukrajině

Ukrajinští vojáci
Zdroj: Arsen Petrov

  • Ukrajinští vojáci
  • Zdroj: Arsen Petrov

Podle Stockholmského mezinárodního institutu pro kontrolu zbrojení (SIPRI) rostly vojenské globální výdaje již osmý rok v řadě. V Evropě došlo k nárůstu o 13 procent, což je nejstrmější růst za posledních 30 let.

Nepřetržitý nárůst globálních vojenských výdajů v posledních letech je známkou toho, že žijeme ve stále nebezpečnějším světě,“ řekl Nan Tian, ​​vedoucí výzkumný pracovník programu SIPRI. „Státy posilují vojenskou sílu v reakci na zhoršující se bezpečnostní prostředí, u kterého nepředpokládají, že by se v blízké budoucnosti zlepšilo.

Ruská invaze zalarmovala také další země. Jedná se o sousední země Ruska a Ukrajiny nebo bývalé země Sovětského svazu. Například vojenské výdaje Finska vzrostly o 36 procent a litevské o 27 procent, uvádí SIPRI.

Vojenské výdaje na Ukrajině v roce 2022 dosáhly částky 44 miliard dolarů, což je nejvyšší meziroční nárůst vojenských výdajů jednoho státu, jaký kdy byl v SIPRI zaznamenán.

Ruské vojenské výdaje v roce 2022 vystoupaly na 86,4 miliardy dolarů.

Prvenství připadá Spojeným státům, které v loňském roce vydaly na vojenské účely 877 miliard dolarů. Z toho 19,9 miliardy vynaložily na pomoc Ukrajině.

Čína vydala na armádu 292 miliard a Japonsko 46 miliard, obě země zbrojí kvůli napětí ve východní Asii, kde si Čína nárokuje Tchaj-wan.

Zdroj: Aljazeera

Související

3234710388_5ca9ea8cd1_b
Zahraniční Válka na Ukrajině

Rusko zvýší válečné výdaje, dá na ně skoro půlku státního rozpočtu

polská armáda
Zahraniční

Polsko oznámilo rekordní výdaje na obranu

americký voják
Zahraniční

Výdaje na armádu rostou nejvíce od roku 2009

švýcarští vojáci
Zahraniční

Švýcaři investují do armády v reakci na válku na Ukrajině