Světové ceny potravin se v roce 2024 snížily, přičemž pokles cen obilovin a cukru kompenzoval růst cen rostlinných olejů, mléčných výrobků a masa. Podle zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) souhrnný index, který sleduje ceny klíčových potravin, v průměru klesl o 2,1 procenta na 122 bodů. Pokles byl ovlivněn především výrazným zlevněním obilovin a cukru.
Ceny obilovin se snížily o 13,3 procenta, což byl druhý pokles po rekordním roku 2022. Cena cukru poklesla o 13,2 procenta, zatímco rostlinné oleje kvůli napjaté nabídce zdražily o 9,4 procenta. Ceny masa vzrostly o 2,7 procenta, přičemž hovězí, drůbeží a skopové maso podražilo, ale vepřové zlevnilo. Mléčné výrobky zdražily o 4,7 procenta, přičemž nejvíce podražilo máslo.
V prosinci došlo k meziměsíčnímu poklesu cen potravin o 0,5 procenta na 127 bodů. Meziročně však ceny vzrostly o 6,7 procenta, ale stále zůstávají o 20,7 procenta nižší než na rekordních úrovních v březnu 2022. Největší pokles v prosinci zaznamenaly ceny cukru, které klesly o 5,1 procenta, a to díky lepším vyhlídkám na úrodu cukrové třtiny.