čtvrtek 19. září 2024

Svět přišel o další rockovou legendu

Ve věku 81 let odešel do rockového nebe David Crosby, zakládající člen skupiny The Byrds a kvarteta Crosby, Stills, Nash a Young.

Rocková legenda David Crosby.

Rocková legenda David Crosby.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Rocková legenda David Crosby.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Zpěvák, kytarista a textař, který určil rockový tón 60. let, zemřel ve věku 81 let. Smrt Davida Crosbyho překvapila fanoušky po celém světě, jelikož byl aktivní na sociálních sítích a ještě ve středu tweetoval. Jedním z posledních Crosbyho příspěvků je vtipná poznámka o nebi. „Slyšel jsem, že to místo je přeceňované… Je tam zataženo,“ napsal Crosby den před smrtí na Twitteru.

Crosby byl zakládajících členem skupiny The Byrds a kvarteta Crosby, Stills, Nash a Young (CSNY). Bývalý člen CSNY a dlouholetý Crosbyho přítel Graham Nasha (80) reagoval na jeho smrt následovně: „S hluboký smutkem jsem se dozvěděl, že můj přítel David Crosby zemřel. Lidé mají tendenci občas vytahovat to, jak nestabilní byl náš vztah, ale pro nás s Davidem byla vždy nejdůležitější ta čistá radost z hudby, kterou jsme společně vytvořili, a hluboké přátelství, které jsme sdíleli během všech těch dlouhých let.

Před osmi měsíci Crosby řekl, že už je příliš starý na živé vystupování. „Nemám už výdrž a sílu. Nyní je mi osmdesát, takže poměrně brzy zemřu. Tak to zkrátka je. Proto se po zbylý čas, co mám, snažím skládat hudbu a pokud je opravdu dobrá, tak ji jdu hned nahrát,“ uvedl Crosby. V polovině prosince si to s živým vystupováním rozmyslel: „Tak jsem si předevčírem zahrál a zazpíval s pár opravdu dobrými přáteli a dnes zase. Mohu si to troufnout říct nahlas? Myslím, že zakládám další kapelu a vracím se hrát živě...“ Bohužel další živý koncert rocková ikona už nestihla, naposledy ho slyšeli fanoušci hrát živě po boku Jasona Isbella na konci února loňského roku v Kalifornii.

Příčina smrti zatím nebyla zveřejněna.

Na sociálních sítích na smrt reagovala celá řada známých osobností a Crosbyho přátel. Mimo jiné folkrockový zpěvák James Taylor, zpěvák Tom Petty, zpěvačka a hudebnice Marianne Faithfull, herečka Christina Applegate, kytarista Nils Lofgren či synovec prezidenta Johna F. Kennedyho, Robert F. Kennedy Jr.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Variety

Související

750px-Brian_Epstein_in_1965
Hudba Výročí

Pátý Beatle by oslavil devadesátku. Jeho smrt předznamenala konec kapely

koncert
Světové dny

Den country

Anastacia_-_2023335220042_2023-12-01_Night_of_the_Proms_-_Sven_-_1D_X_MK_II_-_1843_-_B70I5321
Hudba

Do Česka míří další hudební hvězdy, prodejci už čarují s cenami lístků

profimedia-0895258068
Hudba Udílení cen

Taylor Swift dominuje nominacím na MTV Video Music Awards