Svět je na špatné cestě, zaznívá ze zprávy OSN o klimatických změnách

Emise oxidu uhličitého se musí do konce tohoto desetiletí snížit o 20 gigatun a do roku 2050 je nutné dosáhnout uhlíkové neutrality. Vyplývá to ze zprávy OSN.

7704332996_2b8f3f72cf_b

Šéf OSN António Guterres chce urychlené omezení používání fosilních paliv.
Zdroj: Flickr

  • Šéf OSN António Guterres chce urychlené omezení používání fosilních paliv.
  • Zdroj: Flickr

Lidstvo už kvůli využívání fosilních paliv otevřelo brány do pekla, přesně tak to na klimatickém summitu OSN v New Yorku řekl generální tajemník světové organizace António Guterres. Ten ve svém projevu zmínil rovněž extrémní vedra, která panovala během letošního léta, i ničivé povodně, jež byly jejich důsledkem. OSN také představila svou hodnotící zprávu o stavu klimatu, která hovoří o tom, že lidstvo není na dobré cestě k tomu, aby zabránilo katastrofě v podobě stále větších výkyvů počasí, vzestupu hladiny světového oceánu a hromadného vymírání druhů.

Podle Guterrese je bezpodmínečně nutné, aby státy braly vážně dodržování pařížských klimatických dohod z roku 2015, podle kterých se podaří udržet globální oteplování na úrovni 1,5 stupně Celsia, což je hranice, která by mohla zabránit nejhoršímu. Aktuální tempo snižování emisí k tomu podle zprávy OSN nestačí.

"Zvyšování objemu energie z obnovitelných zdrojů a postupné vyřazování všech fosilních paliv jsou nezbytnými prvky přechodu na energii s nulovými emisemi," píše se ve zprávě. Podle ní je nutné, aby do roku 2035 klesly emise o 60 procent.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0681865792
Zahraniční

Rána pro demokraty. Starosta New Yorku je obžalovaný z financování kampaně

GYTV9_ZakAUA7s5
Zahraniční

Situace na frontě se dramatizuje. Zle je u Vuhledaru i v Charkově

profimedia-0911057505
Zahraniční

Valné shromáždění OSN začíná. Pavel chce tvrději bojovat se změnami klimatu

52854655774_451d689368_b
Zahraniční Ekologie

Švédsko ruší daň z benzínu i letů, povede to ke zvýšení emisí