pondělí 20. května 2024

Svět by mohl mít brzy prvního dolarového bilionáře. Inflace nahrává boháčům

Jedni zchudli, druzí neustále bohatnou. Celosvětová inflace nahrává miliardářům. Od roku 2020 se jejich majetek víc než zdvojnásobil. Pokud to tak půjde dál, nejbohatší muž světa bude do deseti let bilionářem.

Elon Musk

Elon Musk
Zdroj: momento2.com (CC)

  • Elon Musk
  • Zdroj: momento2.com (CC)

Pět nejbohatších mužů světa se v posledních letech stalo ještě bohatšími. Od roku 2020 vzrostlo jejich jmění podle společnosti Oxfam o 114 procent na neuvěřitelných 869 miliard dolarů. Pokud to tak bude i nadále, svět se za deset let dočká svého prvního dolarového bilionáře. 

Zatímco jmění pěti nejbohatších rostlo, pět miliard lidí po celém světě za stejné období kvůli inflaci, válkám a klimatické krizi naopak zchudlo. Hranice chudoby se prohlubuje a její odstranění by prý trvalo skoro 230 let. 

Zatím nejpravděpodobnějším kandidátem na prvního bilionáře je Elon Musk, jehož majetek za zmíněné období vzrostl o 737 procent. Majitel několika společností včetně Tesly a SpaceX má v současné době na svém kontě 245 a půl miliardy dolarů. Druhým v pořadí je Bernard Arnault, šéf francouzského koncernu luxusního zboží LVMH, do kterého patří třeba výrobci módní značky Louis Vuitton, šampaňského Moët & Chandon nebo koňaku Hennessy. Jeho jmění vyrostlo o 111 procent na 191,3 miliardy dolarů. Na třetím, čtvrtém a pátem místě jsou pak Jeff Bezos, Larry Ellison a Warren Buffet.

Podle údajů Oxfam roste majetek těchto pěti mužů třikrát rychleji než míra inflace. Podle některých jsou na vině špatně nastavená pravidla. "Vlády musí zasáhnout, aby rozbily monopoly, posílily postavení pracovníků a zdanily tyto masivní zisky společností, v jejich čele stojí miliardáři, aby zbylo i na obyčejné lidi," uvedl Amitabh Behar, výkonný ředitel Oxfam International.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

GN9jKjCW8AAdfpy
Zahraniční

Raketa Jeffa Bezose úspěšně vzlétla. Do vesmíru veze i nejstaršího astronauta

vlajky států EU
Ekonomika

Průměrná inflace v EU je nižší než v Česku

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk