čtvrtek 19. září 2024

Švédsko zakázalo vytažení šampaňského z 19. století z potopené lodi

Švédské úřady zakázaly vyzvedávání cenných lahví šampaňského a minerální vody z vraku, který objevili potápěči. Vrak z 19. století, ležící u jižního pobřeží Švédska, je nyní považován za historický relikt.

vrak

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Vrak lodi ležící u pobřeží švédské provincie Blekinge, přibližně 58 metrů pod hladinou, obsahuje téměř sto lahví šampaňského a minerální vody z 19. století. I když byl vrak známý od roku 2016 a zapsaný v kulturním prostředí Švédska, teprve 11. července ho objevili polští potápěči, kteří hledali zajímavá místa přibližně dvacet námořních mil jižně od švédského ostrova Öland.

Tomasz Stachura, vedoucí potápěčského týmu, popsal nález jako jedinečný, protože nikdy předtím neviděl tolik lahví alkoholu a košů s vodou na jednom místě. Experti na víno a vodu okamžitě projevili zájem o provedení laboratorních testů obsahu lahví. Švédské úřady však zakázaly jakékoliv manipulace s vrakem a označily ho za „starobylý relikt“, který vyžaduje přísnou ochranu.

Magnus Johansson z místního úřadu upozornil, že jakékoliv poškození vraku, včetně vyzvedávání předmětů, je přísně zakázáno. Tento objev představuje „fantasticky zachovalý nález“, který poskytuje unikátní pohled na lodní dopravu a život na palubě koncem 19. století.

Pokud by vrak pocházel před rokem 1850, byl by automaticky považován za starobylý relikt. Úřady však rozhodly, že kulturní a historické hodnoty vraku jsou natolik vysoké, že si zaslouží toto označení i bez splnění této podmínky.

Podle Stachury náklad mohl být určen pro královský stůl ve Stockholmu nebo pro rezidenci ruského cara v Petrohradě. Šampaňské na historických vracích není novinkou. Nnapříklad v roce 2011 se lahvové šampaňské z vraku v Baltském moři prodalo za 30 tisíc eur na aukci ve Finsku.

Autor: Šimon Mitro

Související

8250057274_9c7a5eb7e0_b
Zahraniční Školství

Švédské děti půjdou do školy o rok dříve, doposud nastupovaly až v sedmi letech

Johnny Depp jako pirát Jack Sparrow
Světové dny

Den pirátské mluvy

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod