Švédsko se bojí islámského terorismu. Velkou roli v tom hraje pálení Koránu

Švédská bezpečnostní agentura sdělila, že pravděpodobnost teroristických útoků je vysoká. Islámští radikálové se totiž chtějí mstít za pálení Koránu v ulicích švédských a dánských měst.

Swedish_Police_Car_April_29_2016_-_3

Švédská policie je v pohotovosti. Obává se teroristických útoků.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Švédská policie je v pohotovosti. Obává se teroristických útoků.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Druhá nejvyšší úroveň výstrahy před teroristickou hrozbou panuje nyní ve Švédsku. Tamní bezpečnostní služba výstrahu zpřísnila poté, co v několika městech této skandinávské země došlo k pálení posvátné islámské knihy Korán. Tyto akce totiž nezůstaly bez odezvy a to i z militantních muslimských kruhů, kteří Švédsku hrozí odvetnými akcemi.

V iráckém hlavním městě Bagdádu dokonce v červenci už zapálili budovu švédského velvyslanectví. Minulý týden zase pachatelé hodili molotovův koktejl na budovu švédské ambasády v libanonském Bejrútu.

Vedení bezpečnostní služby odhaduje, že vysoká výstraha před terorismem zůstane v platnosti dlouhou dobu. Podle šéfky Švédských bezpečnostních služe (Säpo) Charlotty von Essen je nyní Švédsko pro islámské teroristické organizace prioritní cíl. V pohotovosti je proto i švédská armáda.

Pálení Koránu v ulicích švédských měst se v minulých měsících stalo protestní akcí skupiny jednotlivců, rekrutujících se zejména s migrantů z Blízkého východu.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0915106485
Zahraniční

Útok na izraelskou ambasádu v Kodani mají na svědomí teenageři ze Švédska

rodič
Zahraniční

Švédi mohou přenést rodičovskou dovolenou na prarodiče i přátele

52854655774_451d689368_b
Zahraniční Ekologie

Švédsko ruší daň z benzínu i letů, povede to ke zvýšení emisí

profimedia-0909077959
Zahraniční

Džihádisté udeřili na hlavní město Mali. Výsledkem je 77 mrtvých