čtvrtek 2. května 2024

Švédsko je v šoku: Migranti tam popravili muže přímo před očima jeho syna

39letý Mikael Janicki se ve středu vpodvečer vydal se svým 12letým synem na kole do bazénu. Připletl se ale do cesty gangu migrantů. Jeden z nich ho přímo před očima syna střelil do hlavy.

GK6Y3rpbgAAPf9G

Mikael Janicki.
Zdroj: X

  • Mikael Janicki.
  • Zdroj: X

Podle všeho dělala skupinka migrantů nepořádek a zaútočila na syna. Muž je napomenul, to ale mladé běžence rozlítilo natolik, že jeden z nich vytáhl pistoli a Jinickiho střelil do hlavy. Muž zraněním podlehl ve čtvrtek nad ránem. Policie zatím nikoho nezadržela.

Lidé k podchodu, kde se tragédie stala, nosí květiny, vzkazy a zapalují svíčky. Tam i do okolí se vydala také řada policistů, kteří se snaží informovat obyvatele o tom, jak situaci řeší, a odpovídají na jejich dotazy.

Vražda se odehrála v příměstské části Stockholmu, ve Skärholmenu. V posledních týdnech se jednalo o třetí střelbu v souvislosti s migranty. Janicki patřil také k přistěhovalcům, jeho rodina před lety prchla před polským komunismem. Policie nechce zveřejňovat podrobnosti případu, švédská média ale v souvislosti s ním poukazují například na skutečnost, že v řadě švédských škol jsou už nepostradatelným doplňkem oblečení neprůstřelné vesty.

Země má problémy s kriminalitou migrantů. Premiér Ulf Kristersson už oznámil, že je nutné změnit zákony, protože nepočítaly s válkou gangů a s nezletilými jako s pachateli těch nejvážnějších trestných činů. Gangy rekrutující se zejména z řad běženců totiž najímají na vraždy nezletilce, kteří se kvůli svému věku vyhnou trestní odpovědnosti.

Autor: Jan Skala a Tereza Maixnerová

Související

profimedia-0868852541
Krimi

Žádná válka, ale alkohol. Vražda ukrajinských vojáků už má motiv

profimedia-0703306076
Krimi

Doživotí: Vrah, který zastřelil pracovnici úřadu práce, z vězení už nevyjde

vyšetřování
Krimi

Vražda matky s dcerou byla vyřešena po 24 letech. Vrah se doznal na smrtelné posteli

profimedia-0838287489
Krimi

Vztah plný alkoholu a násilí skončil brutální vraždou. Muž svou družku upálil