Švédská města mají nejčistší vzduch v Evropě

Nejnovější přehled kvality ovzduší v evropských městech ukazuje, že města Uppsala a Umeå ve Švédsku a Faro v Portugalsku mají nejčistší vzduch v Evropě.

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Nová zpráva Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) ukazuje, že města Uppsala a Umeå ve Švédsku a Faro v Portugalsku mají nejčistší městský vzduch v Evropě. Zpráva, která hodnotí kvalitu vzduchu ve 375 evropských městech, uvádí, že pouze 13 měst splňuje doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) pro maximální koncentraci jemných částic (PM2.5), která by měla být pod 5 mikrogramů na kubický metr.

Podle přehledu jsou mezi městy s nejlepším vzduchem také islandský Reykjavík, estonský Tallinn, švédský Stockholm a finské Helsinky. Podle EEA, která shromáždila data z více než 500 monitorovacích stanic za poslední dva roky, zůstává většina evropských měst vystavena škodlivým úrovním znečištění ovzduší. Zpráva zároveň zdůrazňuje, že zlepšení kvality vzduchu na úroveň doporučenou WHO by mohlo výrazně snížit předčasné úmrtí způsobené znečištěním.

Evropský plán nulového znečištění, jenž je součástí Green Dealu, stanovuje cíl snížit předčasná úmrtí způsobená jemnými částicemi o alespoň 55 procent do roku 2030 ve srovnání s rokem 2005. V rámci aktualizace směrnic o kvalitě ovzduší, na které se letos dohodly instituce EU, se plánuje přiblížit standardy EU k doporučením WHO.

V rámci Česka sleduje EEA pouze krajská města, z nichž nejlepší výsledek hlásí Plzeň, která se umístila na 147. místě z celkových 372 sledovaných evropských měst. Praha se umístila až na 231. místě. Přehled kvality vzduchu v evropských městech najdete zde.

Autor: Šimon Mitro

Související

Desfourský palác v Praze
Domácí

Praha investuje do kultury. Zachrání Desfourský palác

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny