pátek 5. července 2024

Švédi už Maďary ani Turky nepotřebují. Podepsali dohodu přímo s USA

Turecko i Maďarsko stále blokují vstup Švédska do NATO. Proto zástupci skandinávské země podepsali obrannou dohodu přímo se Spojenými státy.

city-4478471_1280

Stockholm.
Zdroj: pixabay.com

  • Stockholm.
  • Zdroj: pixabay.com

Neustálé průtahy Maďarska a Turecka ohledně švédského vstupu do Severoatlantické aliance se rozhodl Stockholm vyřešit po svém. Tento týden zástupci země podepsali ve Washingtonu dohodu o obranné spolupráci, která v případě války umožňuje americké armádě vstup na území Švédska. Tamní ministr obrany Pal Jonson k tomu poznamenal, že dohoda vytváří pro Švédsko lepší pozici na mezinárodní scéně a v případě možného válečného konfliktu.

Švédsko mělo být členem NATO už v těchto dnech. V říjnu šéf aliance Jens Stoltenberg uvedl, že Švédsko do NATO vstoupí na konci listopadu. To se však nestalo, protože přístupová jednání stále blokovalo Maďarsko a Turecko. První zemi vadí švédský dokumentární film, který popírá demokracii režimu maďarského premiéra Viktora Orbána, druhé zase přístup Švédů k některým teroristickým organizacím.

Švédsko na vstup do NATO čeká od začátku války na Ukrajině. Nyní je podle všeho na tahu Turecko, protože jak zaznělo z Budapešti, Maďarsko nechce být poslední zemí, která by vstup Švédska do aliance blokovala.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0887457610
Zahraniční

Orbán se pasoval do role mírotvůrce. Zastávka druhá: Moskva

profimedia-0887232965
Zahraniční

Putin bere Trumpovy výroky o konci války vážně. Do Moskvy za ním letí Orbán

GRoPoZLbcAAOFxm
Zahraniční

Ukrajinci ztratili Časiv Jar. S ním může padnout celý východoukrajinský region

swedish-and-finnish-troops-familiarizing-themselves-cb71a7-1024
Zahraniční

Finsko se stává horkou půdou. Rusko chce reagovat na přítomnost Američanů