Svátek svatého Martina, jež se oslavuje 11. listopadu, přitahuje stále více Čechů, kteří si rádi pochutnají na tradiční pečené huse. Letos se podle odhadů Českomoravské drůbežářské unie v Česku vykrmilo téměř 179 tisíc hus, což pokryje poptávku více než milionu porcí. Kromě domácích hus je ale na trhu i drůbež z dovozu, kterou doplňují i levnější kachny.
Lidé si často místo domácí přípravy husu vychutnají v restauracích, kde se cena za porci pohybuje kolem 500 až 700 korun. Kompletní svatomartinské menu se může vyšplhat na 1000 korun i více. Pro ty, kdo preferují domácí přípravu, je česká husa k dostání přímo od chovatelů, ale poptávka je tak vysoká, že bývá rychle vyprodána.
Kvalita českých hus je pro místní zákazníky klíčová, a proto mnoho restaurací zdůrazňuje jejich domácí původ. Cena domácích hus však bývá vyšší, ale za to jejich maso vyniká lepší chutí. „Kdo si chce opravdu pochutnat, měl by zvolit husu domácího původu, která je kvalitnější a chutnější,“ upozorňuje Jan Doležal z Agrární komory.