neděle 6. října 2024

Švandrlíkův posmrtný odkaz. Doktor od Jezera hrochů se vrací na scénu

Hrdina od Jezera hrochů, to je humoristické pokračování románu Miloslava Švandrlíka. Jestli se novinka dočká také filmového zpracování jako originál, není zatím jasné.

maxresdefault

Ilustrace k Hrdinovy od Jezera hrochů dodal duchovní otec Rudy Pivrnce Petr Urban.
Zdroj: Youtube

  • Ilustrace k Hrdinovy od Jezera hrochů dodal duchovní otec Rudy Pivrnce Petr Urban.
  • Zdroj: Youtube

Letos 26. října uplyne už 15 let od úmrtí jednoho z nejvýraznějších spisovatelů a humoristů české literatury druhé poloviny 20. století Miroslava Švandrlíka. Ovšem i po takové době je jeho dílo živé, o čemž svědčí i skutečnost, že jeho hrdina MUDr. Čeněk Dobešek, se znovu vrací v novém románu. Právě vydávané dílo spisovatele Jiřího Růžičky Hrdina od Jezera hrochů plně navazuje Švandrlíkův román Doktor od Jezera hrochů z roku 1980.

V něm Čeněk Dobešek po nezdařilé africké anabázi skončil s uříznutým kusem zadnice a zdálo se, že je po zbytek života odepsaný. Růžičkův román jej ale znovu vrací do hry a z Dobeška se stává nečekaná celebrita. Nové postavení v moderní době jej skoro připraví o jeho manželku, kdy málem podlehne svodům jiné ženy a její protřelé matky, ale i nástrahám svého někdejšího lékařského kolegy doktora Karla Pištěláka, který se nečekaně vrátil z Afriky domů.

A jelikož se humoristický román odehrává v moderní době a navíc v lékařském prostředí, bylo doslova nutné, aby do něho autor nechal zasáhnout i pandemii covidu.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0791109327
Zahraniční

Afričtí migranti jako hrozba pro Evropu. V Maroku jich zastavili tři tisíce

zbraň
Krimi

Sedmičlenná rodina v Jihoafrické republice byla povražděna při sledování televize

WHO
Zahraniční Zdraví

Africké země se sjednotily a přispěly 45 milionů dolarů Světové zdravotnické organizaci

Virus mpox
Zahraniční Mpox

WHO spouští globální plán proti mpox