neděle 29. září 2024

Svah u Brandýsa nad Orlicí je téměř zabezpečený

Do konce dubna se otevře část silnice III/3123 vedoucí kolem svahu u Brandýsa nad Orlicí. Právě tento svah se v minulých týdnech musel zabezpečit proti sesuvu kamení a pádu stromů do vozovky.

Svah u Brandýsa nad Orlicí

Nejpozději do konce dubna se zprůjezdní silnice pod nebezpečným svahem.
Zdroj: Pardubický kraj

  • Nejpozději do konce dubna se zprůjezdní silnice pod nebezpečným svahem.
  • Zdroj: Pardubický kraj

Část silnice byla od poloviny ledna zcela neprůjezdná kvůli riziku pádu kamení a stromů. Na svah mělo devastující účinky především nestálé počasí a časté výkyvy teplot. Dělníci ještě v těchto dnech čistí svah od rizikových dřevin.

K dokončení těžby dřeva a odstranění rizikových kusů skály včetně odvozu popadaného materiálu dojde v příštích týdnech. Do konce dubna se ale provoz na silnici v obou směrech obnoví. „Vše koordinujeme tak, abychom to stihli co nejdříve. U paty svahu necháme umístit betonová svodidla, která budou chránit projíždějící řidiče a cyklisty. Obnovíme také klasická kovová svodidla, které pády stromů poškodily. Před zahájením obousměrného provozu ještě provedeme lokální výspravy komunikace. Vše chceme mít nejpozději do konce dubna hotové, protože to v okolí začnou opravy jiných silnic a chceme předejít komplikacím,“ prozradil ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Zdeněk Vašák.

Práce na svahu ale dubnem zdaleka neskončí. V následujících pěti letech ho čeká komplexní zabezpečení. „To bude velká investice, a jelikož o dotaci nemůže žádat kraj, musíme se domluvit se zastupiteli, zda a za jakých podmínek jsme ochotní to zařídit my jako město. Pokud by se tak stalo, máme od kraje záruku, že do toho společně s námi půjde a pomůže nám. Naší hlavní snahou je co nejrychleji zabezpečit svah a spustit provoz na silnici,“ dodává starosta Brandýsa nad Orlicí Roman Buchtel.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

nehoda
Domácí

Za posledních 14 let došlo ke čtvrt milionu nehod nákladních vozidel

Parní vlak v Dolní Lipce.
Domácí Tipy na výlety

Dolní Lipka ožije parními vlaky

profimedia-0901600226
Domácí

Dašice mají hotový obchvat

Radnice v Lanškrouně
Domácí

Nová silnice odlehčí Lanškrounu od tranzitní dopravy