neděle 30. června 2024

Superdebata: Trump působil energickým dojmem, Biden má údajně virózu

Trump v debatě Bidena zničil. I tak se komentují zahraniční média výkon obou prezidentských kandidátů.

GRId_zEWkAAzuPn

Donald Trump a Joe Biden při společné debatě.
Zdroj: Profimedia

  • Donald Trump a Joe Biden při společné debatě.
  • Zdroj: Profimedia

Amerika má za sebou první televizní superdebatu, kde se představili oba kandidáti na budoucí prezidenta Spojených států, tedy současná hlava USA Joe Biden a jeho vyzyvatel, bývalý šéf Bílého domu Donald Trump. Tato debata byla výjimečná v tom, že představila skutečně oba kandidáty a ne jejich poradce, podporovatele a mluvčí. Jak vyplývá z reportáží řady zahraničních médií, lépe si takovou situací poradil Donald Trump. Ten podle očekávání zvolil agresivnější tón, který běžně využívá při svých předvolebních mítincích.

Bidenovi se naopak nepodařilo rozptýlit pochybnosti o své fyzické a duševní kondici a na Trumpovy útoky dokázal reagovat jen zčásti. Jeho tým pak přišel s vysvětlením, že prezident trpí virózou, čímž chtěli vysvětlit proč Biden mluvil ztěžka a nezřídka kdy ztrácel ve své řeči souvislosti. „Svět vás vůbec nerespektuje,“ řekl Trump směrem k Bideovi ve svém závěrečném proslovu. Současný prezident se pak o svém rivalovi vyjádřil jako o cucákovi a břídilovi.

Témata, o nichž oba kandidáti diskutovali se točili kolem nelegální migrace, ekonomických problémech Spojených států či válce na Ukrajině. K té Trump poznamenal, že by ji dokázal vyřešit ještě než se ujme funkce prezidenta 20. ledna příštího roku. Biden to označil za hloupost a Trumpa nařkl, že chce ukrajinská území věnovat Vladimiru Putinovi.

Autor: Jan Skala

Související

Volodymyr Zelenskyj
Zahraniční

Zelenskyj představí plán na konec války. Jeho představa se s Ruskem neshoduje

profimedia-0885561067
Zahraniční

Volby Íránu prezidenta nepřinesly. Druhé kolo se bude konat v pátek

GRL7RoEXwAEFECT
Zahraniční

Biden odstoupit nehodlá. Demokraté přiznávají, že sázka na něj byla chyba

profimedia-0885480193
Zahraniční

Írán vybírá nového prezidenta. Lidé se rozhodují mezi tradicí a reformami