pondělí 16. září 2024

Superbouráky si jako služební auta pořizují i firmy ve ztrátě

Realitní makléř má jako služební auto Lamborgini, zubař zase Ferrari. Když si totiž pořídí auto jako firemní, dostanou zpátky DPH, tedy asi pětinu ceny, a ještě si sníží základ daně z příjmu o cenu vozu. A to se zjevně vyplatí.

Ferrari-SF90-Stradale-ma-1000-KM

Ferrari
Zdroj: ferrari.com

  • Ferrari
  • Zdroj: ferrari.com

V autech za miliony jezdí i majitelé firem, které by na ně jen těžko vydělaly. Ukázala to analýza společnosti Imper/Merk. Ze 101 vozů Ferrari registrovaných v České republice, jich 96 koupily firmy a jen pět lidé pro osobní potřebu.

V minulosti existoval limit, který platil pro nákup služebních aut. V roce 2004 bylo možné odepsat cenu auta jen do 900 tisíc korun, v následujích třech letech pak do 1,5 milionu korun. Od roku 2008 limity nejsou.

Analýza sledovala první registraci aut u nás od roku 2015 do současnosti a zaměřila se na čtyři nejdražší značky: Ferrari, Bentley, Lamborghini a Rolls-Royce. Vynechala jen prodejce a půjčovny aut. Luxusních aut je u nás 873, z toho 669 jich vlastní firmy. Nejoblíbenější je Ferrari s 390 vozy, Bentley s 299 vozy, firmám patří také stovka aut Rolls-Royce a 84 Lamborghini.

Často auta za několik milionů vlastní firmy, jejichž roční obrat je pod milionem korun. Většinou se jedná o společnosti s ručením omezeným, které se zabývají realitami a správou nemovitostí nebo zprostředkováním velkoobchodu.

„Přibližně jedna třetina analyzovaných firem s obratem do 60 milionů nevykazuje žádný zisk nebo je přímo ve ztrátě. Řada z nich zároveň vlastní i dva až tři vozy luxusní značky,“ upozorňuje generální ředitel Imperu Tomáš Berger.

Mezi rekordmany v počtu firemních luxusních vozů je firma ze Středočeského kraje, která se specializuje na výherní automaty. Ve vozovém patku má čtyři vozy Ferrari, jeden Rolls-Royce a jedno Bentley.

Pět vozů Ferrari využívá i realitní společnost z Prahy či třinecká s.r.o. podnikající ve velkoobchodu. Úplně nejvíc aut luxusních značek vlastní pražská realitní společnost, která má 13 vozů Bentley, tři Ferrari, dvě Lamborghini a dva vozy Rolls-Royce.

Všimli si toho i pirátští poslanci, když prohlásili, že chtějí omezit možnost odpisů a škrtnout z nich luxusní vozy. K myšlence se hlásí ale i TOP 09.

Související

a1_2
Zahraniční Foto

Dolce & Gabbana nabízí parfém pro psy

platba kartou
Domácí

Úřady přišly o klíčový nástroj, uvádí NKÚ ke zrušení EET

home_gallery-14-1260x709.jpg
Ekonomika

V Řecku roste město budoucnosti. Obří projekt spolkne osm miliard dolarů

Dobíjecí stanice
Zahraniční Auta

Nová auta v EU snižují znečištění