pátek 18. října 2024

Sunakova vláda hrozí zablokováním skotského zákona o uznávání pohlaví

Vláda Rishi Sunaka hrozí, že zablokuje nový zákon, který by ze Skotska učinil první část Spojeného království, která zavede systém sebeidentifikace pro lidi, kteří chtějí změnit pohlaví.

trans lidé

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Skotská vláda oslavovala „historický den pro rovnost," po čtvrtečním hlasování, ve kterém skotský parlament drtivou většinou podpořil plány, jak usnadnit a méně komplikovat jednotlivcům legální změnu pohlaví, a také zjednodušit systém pro získání osvědčení o uznání pohlaví (GRC) pro dospívající ve věku 16 a 17 let.

Proti zastáncům této změny a nacionalistům však vystoupila vláda premiéra Sunaka. Po třech dnech intenzivní a občas emotivní debaty, skotský tajemník Alister Jack řekl: „Sdílíme obavy, které má mnoho lidí ohledně určitých aspektů tohoto zákona, a zejména otázky bezpečnosti pro ženy a děti. Budeme se na to a také na důsledky pro zákon o rovnosti z roku 2010 a další legislativu platnou ve Spojeném království v nadcházejících týdnech podrobně zaměřovat – včetně nařízení podle oddílu 35, který v případě potřeby zastaví návrh zákona na královský souhlas,“ dodal.

První ministryně a vůdkyně SNP Nicola Sturgeonová označila Sunaka a jeho kabinet za „popírače demokracie“ poté, co nejvyšší soud v říjnu rozhodl, že Holyrood nemůže legálně uspořádat další referendum o nezávislosti bez souhlasu Westminsteru.

Ministryně pro ženy a rovnost Kemi Badenochová, která se v pondělí setkala se svým protějškem ve skotské vládě Shonou Robisonovou, aby návrh zákona projednala, po hlasování uvedla, že skotská vláda „neřešila důsledky svého zákona – zejména na životy žen a dívek.

Zdroj: The Guardian

Související

GaBArFnWkAALf1g
Zahraniční

Do Ugandy s běženci. Nizozemská vláda představila protiimigrační plán

profimedia-0919515961
Zahraniční

Princezna Kate se poprvé po ukončení chemoterapie objevila na veřejnosti

migranti
Zahraniční

V Lamanšském průlivu umírá čím dál více migrantů

idalias
Domácí

Na západ Evropy se řítí hurikán Kirk. Ten poznamená počasí i v České republice