pátek 18. října 2024

Šumice mají unikátní biocentrum, budovalo se osm let

Přes 90 tisíc vysázených stromů, téměř 42 tisíc keřů a 75 hektarů krajiny upravené doslova k nepoznání. Řeč je o slováckých Šumicích, kde se původně zemědělská krajina proměnila v unikátní biocentrum.

Biocentrum v Šumicích

Šumice vyhrály soutěž inovací.
Zdroj: Sdružení místních samospráv České republiky

  • Šumice vyhrály soutěž inovací.
  • Zdroj: Sdružení místních samospráv České republiky

Dříve zemědělsky využívána půda se za posledních osm let proměnila v biocentrum, které krajině vrátilo její původní a přirozený ráz. Vysázené stromy a keře pomáhají krajině v boji proti větrné erozi a se zadržováním vody. Biokoridory přispívají také k přežití a šíření mnoha druhů rostlin a živočichů, které z krajiny kvůli zemědělství na spoustu let zmizely. Z biocentra se mohou těšit i sami návštěvníci. Získali tak nové místo na procházky a trávení volného času.

„V našem případě se jedná o projekt významu přesahujícího hranice České republiky a podobně rozsáhlý projekt se zde doposud nerealizoval. I malá obec jako my může vybudovat něco takto velkého,“ říká starosta Šumic Robin Ondrášek s tím, že obec, kterou dlouhodobě sužuje sucho, by chtěla v brzké době vybudovat také mokřad.

Právě z tohoto důvodu Šumice zvítězily v soutěži inovací na platformě Obec 2030, kterou provozuje Sdružení místních samospráv České republiky. Na druhém místě se umístila středočeská obec Psáry, a to díky návrhu školy v pasivním energetickém standardu. To v praxi znamená, že jde o stavbu, která splňuje přísná kritéria energetických úspor při samotné stavbě budovy.

Třetí místo obsadila Olešenka z Vysočiny, která se dlouhodobě snaží o revitalizaci rybníků, tůní a přírodních retenčních oblastí, tedy míst, kde se efektivně zadržuje voda.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Veljko Birmančevič v souboji s Merchasem Doskim
Fotbal Chance liga

Sparta prvně ztratila, remizovala se Slováckem

profimedia-0899725404.jpg
Fotbal Chance liga

Slovácko porazilo Baník, rozhodl vlastní gól Chaluše

profimedia-0897823382.jpg
Fotbal Chance liga

Slovácko dalo první gól v soutěži. Stačil na vítězství v Pardubicích

Milan Heča vychytal cennou remízu.
Fotbal Chance liga

První překvapení nového ročníku: Slavia remizovala na Slovácku