středa 2. října 2024

Šumava následuje neměcký vzor. Bude mít další nepřístupná místa

Kvůli dlouholetému používání insekticidu DDT skoro vyhynul sokol stěhovavý. I to je důvod, proč Šumava omezuje vstup do některých míst. Chce zajistit sokolům klid při hnízdění.

249e1a8624b6a96cca9349935e5d-1595998

Šumavský národní park chce ještě více chránit sokola stěhovavého.
Zdroj: PxHere

  • Šumavský národní park chce ještě více chránit sokola stěhovavého.
  • Zdroj: PxHere

Ode dneška se návštěvníci Národního parku Bavorský les budou muset obejít bez procházky po stezce pod Velkým Falkensteinem, konkrétně kolem vodopádů Höllbach, protože právě tam začíná platit nové omezení kvůli ochraně přírody, zejména sokola stěhovavého. A stejným směrem chce jít i Správa Národního parku Šumava. Důvod pro vyčlenění některých míst do kategorie nepřístupných je totožný.

Pracovníci národního parku vybrali osm dosud přístupných míst, v nichž sokol stěhovavý hnízdí, a kam se omezí vstup. Jde například o oblast karu Plešného jezera, Zhůří či karu Černého a Čertova jezera. Na těchto místech by mělo platit omezení pohybu od března do července, jako tomu je od loňska i v okolí Stožecké skály. Na některých místech nejde jen o ochranu sokola stěhovavého, ale i tetřívka obecného, který je rovněž na pokraji vyhynutí,

Sokolům v minulosti dokonce hrozilo úplné vyhynutí kvůli kontaminaci přírody insekticidem DDT, i když u nás je jeho použití od roku 1974 zakázané.

Autor: Jan Skala

Související

Tetřívek obecný
Domácí Fauna

Česko a Sasko spojí síly v ochraně tetřívka

Přírodní_rezervace_Maršálka_02
Domácí

Maršálka začíná dýchat původním životem. Skoro ji zničila kolektivizace

Tetřívek obecný
Domácí Příroda

Jedenáct turistických tras v Krkonoších bude od 15. března uzavřeno

Tetřívek obecný
Domácí Fauna

Probíhá záchrana tetřívka obecného