sobota 5. října 2024

Šumava je národním geoparkem

Šumava získala další cenný status, je z ní národní geopark.

Černé jezero na Šumavě.

Černé jezero na Šumavě.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Černé jezero na Šumavě.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Rada národních geoparků rozhodla, že geopark Královská Šumava splňuje všechny požadavky pro přiznání statusu „národní geopark“. Na doporučení Rady přidělil titul Šumavě ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Máme jedenáctý národní geopark v řadě, to už je reprezentativní síť, takový propracovaný koncept v Evropě máme jedině my a Němci,“ uvedl Jurečka.

Národní geoparky prezentují geologickou minulost a přírodní krásy, pomáhají s dobrovolnou ochranou přírody a krajiny a jsou ukázkovými místy propojení geologie, živé přírody, aktivit místních obyvatel a jejich kultury. „Geopark zasahuje do Národního parku i CHKO Šumava i do Předšumaví v oblasti Přírodního parku Kochánov. Královská Šumava je tedy prvním geoparkem, který sdílí významnou část svého území s národním parkem,“ popsal Jurečka.

Chceme přispět k opětovnému pochopení propojení člověka s přírodou jako celku, od geologického podloží, přes vodu a lesy a čistý vzduch,“ řekl František Krejčí, ředitel Národního geoparku Královská Šumava a předseda ČSOP Rejštejn.

Autor: Šimon Mitro

Související

Spongipellis
Domácí Příroda

Vědci vytvořili databázi genomů 98 ohrožených druhů

Tetřívek obecný
Domácí Fauna

Česko a Sasko spojí síly v ochraně tetřívka

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

459327191_945345440970609_4524248670764683141_n
Domácí

Alpy, Šumava, Krkonoše. V nížinách listopadové počasí, na hřebech tuhá zima