Sulejmání nemá klid ani po smrti. U jeho hrobky zemřelo přes sto lidí

Íránská média hovoří o teroristickém útoku v souvislosti s výbuchy u hrobky generála Kásema Sulejmáního. Jeho největšími nepříteli byl izraelský Mosad a Islámský stát.

Mourning_ceremony_for_Morteza_Hosseinpour,_KIA_in_Syria_(22)

Kásem Sulejmání na sklonku života.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Kásem Sulejmání na sklonku života.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Jako o teroristickém útoku hovoří íránské úřady o krvavé události, která se stala dnes odpoledne u hrobky, kde je pochován generál Kásem Sulejmání, jehož zabil americký útok v iráckém hlavním městě Bagdád v roce 2020. Právě dnes se u Sulejmáního hrobky v íránském městě Kermán sešly davy lidí, aby si připomněly čtvrté výročí jeho skonu. Podle íránských tiskových agentur u Solejmáního hrobu došlo ke dvěma explozím a na cestě vedoucí ke hřbitovu explodovalo ještě několik zápalných láhví.

Výbuch podle Teheránu zabil více než sto lidí a další více než dvě stovky utrpěly různě závažné poranění. Íránská vláda už na útok reagovala tím, že vyhlásila státní smutek a nepřímo ukázala do Washingtonu při jmenování viníka celé tragédie. Pentagon však své zapojení do události vyloučil a jak zaznělo z ministerstva obrany, neexistují zprávy ani o tom, že by ve věci měl prsty Izrael, jako jeden z největších nepřátel Íránu.

Sulejmání byl velitelem jednotek Quds íránských revolučních gard a byl považován za jednoho z nejvlivnějších mužů Íránu. V roce 2007 byl americkými úřady zahrnut na seznam hledaných osob kvůli podpoře terorismu. Na druhou stranu Sulejmání byl velmi úspěšný v bojích proti teroristické organizaci Islámský stát.

Autor: Jan Skala

Související

32806920964_2e2190e451_b
Zahraniční

K totální válce nedojde, myslí si Biden. Izrael ale plánuje odvetu vůči Íránu

profimedia-0915106485
Zahraniční

Útok na izraelskou ambasádu v Kodani mají na svědomí teenageři ze Švédska

GY9BYyxbAAAhePx
Zahraniční

Izrael zabil nejméně šest lidí v centru Bejrútu. Útočí i na syrský Damašek

Íránské supersonické rakety Shanin.
Zahraniční

Írán investuje miliardy do svého raketového programu