úterý 22. října 2024

Súdánské ženy a děti čelí sexuálnímu násilí a hladomoru

Humanitární krize v Súdánu. Ženy a dívky jsou vystaveny sexuálnímu násilí a tisíce dětí jsou ohroženy hladem.

profimedia-0898051423

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

V Súdánu, kde válka trvá od dubna 2022, se situace neustále zhoršuje. James Elder, mluvčí UNICEF, popsal šokující realitu, kdy lékař z nemocnice v Omdurmanu hlásil, že se setkal s „mnoha ženami a dívkami, některými až osmiletými, které byly znásilněny“. V mnoha případech byly oběti drženy v zajetí týdny.

Krize se týká nejen násilí, ale i hladu. V oblastech jako je tábor Zamzam v severním Darfúru, kde žije půl milionu lidí, panuje extrémní nedostatek potravin, který způsobuje hladomor a podvýživu. Dále 13 oblastí je na pokraji hladomoru. Údaje ukazují, že téměř všechny vnitřně vysídlené osoby v Súdánu čelí akutní potravinové nejistotě.

Súdán čelí také záplavám, které situaci dále zhoršují. Boje mezi rivalizujícími vojenskými frakcemi, které začaly po svržení prezidenta Omara al-Bašíra v roce 2019, přivedly miliony lidí na pokraj přežití. Podle posledních údajů bylo v Súdánu vysídleno přes 10,7 milionu lidí, přičemž mnoho z nich bylo vysídleno více než jednou.

Mohamed Refaat, vedoucí mise IOM, uvedl, že více než třetina vnitřně vysídlených osob pochází z hlavního města Chartúmu, což ukazuje na rozsah krize. Pomoc stále narazila na překážky, což brání humanitárním pracovníkům v dosažení nejvíce zranitelných obyvatel. Vzhledem k nedostatečnému přístupu k pomoci a neustálému nebezpečí se obyvatelé Súdánu ocitají v zoufalé situaci.

Autor: Šimon Mitro

Související

chudoba
Zahraniční

Miliarda lidí žije v akutní chudobě

profimedia-0920522291
Zahraniční Video

Záplavy v Nigeru zabily přes 330 lidí, více než milion je bez domova

GaBArFnWkAALf1g
Zahraniční

Do Ugandy s běženci. Nizozemská vláda představila protiimigrační plán

water-sources-to-provide-clean-for-two-villages-in-eritrea-725x544
Ekonomika

Chudí chudnou. Podle Světové banky je situace nejhorší za posledních 18 let