pátek 20. září 2024

Suchej únor! Příští měsíc bude opět bez alkoholu

Řada z nás si začátkem nového roku dává tradiční nejrůznější předsevzetí – že přestane kouřit, zhubne, začne cvičit nebo přestane pít alkohol. Zvládnout to poslední pomůže už tradiční únorová akce.

Kampaň Suchej únor

Kampaň Suchej únor
Zdroj: Suchej únor

  • Kampaň Suchej únor
  • Zdroj: Suchej únor

Letos pojedenácté startuje tradiční osvětová kampaň nazvaná Suchej únor. Ta pomáhá veřejnosti prověřit její vztah k alkoholu a změnit zaběhlé návyky. Vznikla kvůli nadměrné spotřebě alkoholu v České republice. Podle odhadů u nás rizikově pije více než milión lidí. Každý Čech vypije za rok 14,4 litru čistého lihu, to je více než dvojnásobek světového průměru.

Loni se podle průzkumů akce účastnilo přes 13,5 procenta dospělé populace, to je asi 900 tisíc lidí. Dobrou zprávou loňské kampaně je to, že každý druhý po únorové výzvě konzumaci omezil i v dalších měsících.

Pravidla jsou kampaně jednoduchá. Celý únor ani kapku alkoholu. Účastníci se mohou tradičně registrovat k výzvě na stránkách www.suchejunor.cz. „Zkusit měsíc bez alkoholu vypadá na první dobrou jednoduše. Jenže ve skutečnosti je za tím odvaha zkusit něco nového, schopnost podívat se upřímně sám na sebe, síla vykročit ze zajetých kolejí a jít svou vlastní cestou,” říká za organizátory Petr Freimann.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: suchejunor.cz

Související

jimi-hendrix-2265370_1280
Hudba

Den, kdy Hendrix vystoupil naposledy. Do konce života mu tehdy zbývalo 12 dnů

mladiství alkohol
Domácí Alkohol

Prodejci stále častěji porušují zákaz prodeje alkoholu nezletilým

víno
Světové dny Víno

Den červeného vína

Whiskey sour
Světové dny Alkohol

Den Whisky sour