Studie odhalila dva hlavní spouštěče migrény

Stres a nekvalitní spánek – to jsou dva hlavní spouštěče záchvatů migrény. Ukázal to výzkum americké neurologické akademie.

3981276539_641763b670_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Výzkum sledoval 477 pacientů ve věku od sedmi do 84 let. Ukázalo se, že pokud je člověk trpící migrénou nevyspalý a má málo energie, je dost pravděpodobné, že se druhý den v časných ranních hodinách dostaví záchvat migrény. Silná bolest hlavy má podle lékařů také souvislost s nadměrným stresem. Ten je podle výzkumu druhým spouštěčem migrény, ta ale v tomto případě přichází následující den odpoledne.

Odborníci proto radí, aby se pacienti naučili poznat únavu a rapidní pokles energie a kompenzovali ho spánkem, a aby se také vyhýbali nadměrnému stresu. Vědci ale dodali, že si nejsou zcela jistí tím, zda změna chování zabere u každého. Na škodu tak prý není ani cvičení a zdravá strava. Pomoci může i pravidelný přísun hořčíku a riboflavinu.

Co je migréna?

Migréna je chronické onemocnění charakterizované opakovanými a často intenzivními bolestmi hlavy. Migréna se může objevit s různou intenzitou a trváním, často doprovázená jinými symptomy, jako jsou nevolnost, zvracení a citlivost na světlo a hluk. Podle různých statistik postihuje pět a 20 procent populace, přičemž ženy v produktivním věku jí trpí dvakrát až třikrát častěji než muži.

Typická je pro ni intenzivní pulzující nebo tepající bolest, často lokalizovaná na jedné straně hlavy. Migréně někdy předcházejí zrakové nebo smyslové příznaky, jako jsou blikající světla, záblesky nebo tmavé skvrny. Doprovázejí ji nevolnost a zvracení nebo citlivost na světlo, zvuky nebo pachy. Mnoho lidí s migrénou proto vyhledává tmavý a tichý pokoj.

Autor: Zuzana Beranová a Tereza Maixnerová

Související

IMG_8473
Zahraniční Video

Pokrokový silikonový robot si umí amputovat končetinu

GZdNPA6X0AAIOaB
Zahraniční

Strom z bible. Vědci vzkřísili tisíc let staré semínko

stres
Domácí Zdraví

Češi bojují se stresem. Mladí kvůli němu absentují v práci

Cute_sweat_little_girl_face_playing
Zdraví Rodičovství

Každé třetí dítě špatně vidí, v budoucnu to bude ještě horší