Středozemní moře dosáhlo nejvyšší naměřené teploty v historii

Teplota Středozemního moře ve čtvrtek dosáhla rekordní hodnoty 28,9 stupňů Celsia, oznámili španělští vědci. Tento údaj překonal rekord z minulého měsíce a znovu upozornil na dopady klimatických změn.

Středozemní moře

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Středozemní moře se ve čtvrtek zahřálo na historicky nejvyšší teplotu, když dosáhlo průměrné denní hodnoty 28,9 stupně Celsia. Tento rekord překonal předchozí hodnotu 28,71 stupňů z července loňského roku, uvedl španělský Institut věd o moři.

Rekordní teplota byla naměřena u egyptského pobřeží v El-Ariši, kde dosáhla až 31,96 stupňů, i když tento údaj ještě čeká na potvrzení. Data pocházejí ze satelitních měření evropské observatoře Copernicus, která monitoruje teploty od roku 1982.

Vědci upozorňují, že abnormálně vysoké teploty moře přetrvávají již druhé léto po sobě. Od roku 2022 jsou povrchové teploty výrazně nadprůměrné, a to i mimo období extrémních veder. Tento trend ukazuje na dlouhodobý dopad klimatických změn.

Oceány pohlcují 90 procent nadbytečného tepla, které vzniká lidskou činností od počátku průmyslové revoluce. Toto přehřívání moří ohrožuje mořský ekosystém, včetně migrace a šíření invazních druhů, což může ovlivnit zásoby ryb a ohrozit potravinovou bezpečnost.

Autor: Šimon Mitro

Související

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

Albánský ostrov Zvërnec
Zahraniční Klimatické změny

Rekordní vedra na Balkáně sužují region a ničí hospodářství

farma Sicílie
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny zdvojnásobují pravděpodobnost sucha na Sicílií a Sardinii

ledovce v Rakousku
Zahraniční Klimatické změny

Rakouské ledovce rychle mizí, varují vědci