Středočeský kraj podpoří geoparky

Středočeští radní rozhodli, že na geoparky půjdou statisíce korun.

profimedia-0538657431

Geolog Jan Bubal v geoparku Český ráj
Zdroj: Ota Bartovský / MAFRA / Profimedia

  • Geolog Jan Bubal v geoparku Český ráj
  • Zdroj: Ota Bartovský / MAFRA / Profimedia

Na čtvrtečním zasedání středočeských radních bylo schváleno poskytnutí individuální účelové neinvestiční dotace ve výši 400 tisíc korun pro tři instituce, které aktivně přispívají k rozvoji geoparků v regionu. Finanční prostředky ve výši 150 tisíc korun obdrží Geopark Český ráj, 100 tisíc korun Ekologické centrum Orlov, správce Geoparku Barrandien, a 150 tisíc korun Český svaz ochránců přírody Vlašim, který má na starosti geopark Kraje blanických rytířů.

Podle radních jsou geoparky klíčovými aktéry v péči o životní prostředí, vzdělávání a výzkumu v oblasti udržitelnosti. Hrají také důležitou roli ve zvyšování kvality života místních obyvatel. Kraj takto podporuje jejich významný přínos v popularizaci přírodního a kulturního bohatství Česka.

Přínosy činností geoparků jsou nezpochybnitelné, ale doposud bohužel neexistuje systém podpory, který by zajistil stabilitu jejich fungování. Naší snahou bylo otevřít debatu v rámci asociace krajů o vytvoření udržitelného systému vícezdrojového financování. Výsledkem je vzájemné sdílení zkušeností a společný postup několika krajů při jednání o podpoře geoparků z národních zdrojů,“ vysvětlil Václav Švenda, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Středočeský kraj

Související

Lukavický dub z Pardubického kraje je Stromem roku 2024
Domácí Příroda

Lukavický dub se stal Stromem roku 2024

les
Ostatní Příroda

Studie odhalují negativní dopady dusíku na lesní biodiverzitu

strom
Světové dny Příroda

Den stromů

Odchovaní tetřev ze zařízení v Krásné pod Lysou horou
Domácí Fauna

V Beskydech se daří odchovu ohroženého tetřeva hlušce