pondělí 29. dubna 2024

Streamovací služby táhnou staré hity. USA loni ovládli Kravaťáci

Diváci ve Spojených státech, stejně jako jinde po světě, holdují zajetým titulům na úkor premiér. Předplatitele nadále lákají Přátelé, Gilmorky, Teorie velkého třesku či Kravaťáci.

Patrick J. Adams a Meghan Markle v seriálu Kravaťáci.

Patrick J. Adams a Meghan Markle v seriálu Kravaťáci.
Zdroj: Netflix

  • Patrick J. Adams a Meghan Markle v seriálu Kravaťáci.
  • Zdroj: Netflix

Jen američtí diváci za loňský rok sledovali na streamovacích službách množství obsahu jež by v přepočtu na stopáž činilo 21 let, uvádí analýza agentury Nielsen. Dostupnost streamovacích služeb roste po celém světě, díky čemuž se mění zajeté pořádky a namísto televizního vysílání se stále více v domácnostech prosazují streamovací platformy.

Minimálně v USA jsou králem streamingu Kravaťáci, tedy seriál jež se vysílal v letech 2011 až 2019. Netflix s tímto osvědčeným titulem loni zvítězil v celkovém přehrání 57,7 miliard minut. Druhé místo amerického žebříčku za rok 2023 patří dětskému animovanému seriálu Blue s celkovými 43,9 miliardami minut přehrání na Disney+. Třetí a čtvrté místo patří stálicím televizní zábavy Námořní vyšetřovací službě a Chirurgům, jež se pyšní 39,4 a 38,6 miliardami minut přehrání. V žebříčku deseti nejsledovanějších seriálů za loňský rok figurují také Přátelé, Teorie velkého třesku či Gilmorova děvčata.

Největším loňským překvapením je seznam originálních pořadů z dílny streamovacích služeb, jemuž za loňský rok vévodí sportovní komedie Ted Lasso z dílny Apple TV+. Seriál se pyšní 16,9 miliardami minut zhlédnutí. Následující čtyři příčky patří Netflixu, jež zaujal diváky premiérami sérií Noční agent, Ginny a Georgia, Virgin River a reality show Love Is Blind. Kategorii filmů táhnou především animáky, nejčastěji pouštěli rodiče svým dětem disneyovky Moana a Encanto, ale také Super Maria a či dvojku Mimoňů.

Autor: Šimon Mitro

Související

Netflix
Film a TV Streaming

Netflix nabral dalších devět milionů duší. Předplácí si ho 270 milionů lidí

Detektiv Markovič ze seriálu Metoda Markovič: Hojer v barvách Voyo.
Film a TV Streaming

Voyo dotahuje Netflix. V Česku a na Slovensku má přes 800 tisíc předplatitelů

Záběr ze seriálu Fallout.
Film a TV Streaming

Duben na streamu: Herní Fallout, lživý Ripley a historický Franklin

HBO Max
Film a TV Streaming

HBO Max se od května změní na Max. Nabídne i Olympijské hry