neděle 29. září 2024

Strana Nelsona Mandely ztrácí podporu. Poprvé musí hledat koaliční partnery

Volby v Jihoafrické republice ukázaly Africkému národnímu kongresu tvrdou realitu. Po 30 letech končí vláda jedné strany.

profimedia-0877913871

Volby v Jihoafrické republice přinesly obrovské překvapení.
Zdroj: Profimedia

  • Volby v Jihoafrické republice přinesly obrovské překvapení.
  • Zdroj: Profimedia

Poprvé od začátku 90. let, kdy se k moci v Jihoafrické republice, po desetiletích útlaku, dostala černošská strana Africký národní kongres s tehdejším politickým vězněm Nelsonem Mandelou, se bude muset toto uskupení o státní moc dělit. Parlamentní volby, které se v této nejvyspělejší africké republice uskutečnily tento týden, jasně ukázaly, jak moc podpora Afrického národního kongresu klesá. Děje se tak sice stabilně od Mandelovy smrti v roce 2013, ovšem tentokrát už strana přišla o sněmovní většinu. Hlas jí totiž odevzdalo 40 procent voličů, což je o 17 procent méně než při minulých volbách v roce 2019.

Na druhém místě za touto socialistickou stranou, která v omezené míře stále uplatňuje myšlenky marxismu-leninismu, se umístila se ziskem 27 procent Demokratická aliance, která by mohla být možný koaličním partnerem. Třetí pozici obsadila strana bývalého prezidenta Jacoba Zumy uMkhonto we Sizwe (MK) s necelými patnácti procenty.

Africký národní kongres podporu ztrácí především kvůli neutěšené ekonomické situaci v zemi, kdy nezaměstnanost přesáhla 30 procent a miliony lidí žijí na pokraji chudoby.

Autor: Jan Skala

Související

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

zbraň
Krimi

Sedmičlenná rodina v Jihoafrické republice byla povražděna při sledování televize

profimedia-0749385025
Domácí Krajské volby

Osobně lze žádat o voličský průkaz do 18. září. Písemně jen do dneška

GXExZsVboAA0Fbw
Zahraniční

Podle Trumpa jedí migranti v Ohiu domácí mazlíčky. Reakce přišla rychle