pátek 3. května 2024

Strach z jádra roste. Němcům se nelíbí dostavba Temelína

Dobré elektrárny jsme si odstavili a nyní za hranicemi vyroste něco třeba se špatnými stavebními standarty, tvrdí Němci. Bavorům se nelíbí dostavba tří nových bloků Temelína.

27476911952_352e031db2_b

Jaderná elektrárna Temelín je pod vlnou kritiky Rakušanů a nově i Němců.
Zdroj: Flickr

  • Jaderná elektrárna Temelín je pod vlnou kritiky Rakušanů a nově i Němců.
  • Zdroj: Flickr

Nejen rakouští politici už poukazují na rozhodnutí české vlády o dostavbě nových bloků v Dukovanech a Temelínu. Trnem v oku jsou tři plánované reaktory v Temelíně už i Němcům. Ti se sami jaderných elektráren zbavili poté, co tsunami v roce 2011 způsobilo katastrofu v japonské jaderné elektrárně Fukušima. Poslední zařízení na výrobu elektřiny štěpením atomů odstavilo Německo loni v dubnu a vyhlásilo program výroby elektřiny primárně z obnovitelných zdrojů.

K plánované dostavbě Temelína se kriticky vyjadřují zejména bavorští politici, kteří argumentují stejně jako Rakušané zhoršením životních podmínek pro lidi žijící na německé straně Šumavy a obavami, aby se české jaderné elektrárny nestavěly se špatnými standardy. Němci také tvrdí, že potom, co si sami odstavili atomové elektrárny a plánují začít s jejich demontáží, jim za hranicemi roste něco, nad jehož kvalitou nemají plnou kontrolu.

Z Bavorska rovněž zaznívají hlasy o obavách z úložiště jaderného odpadu. Přestože česká vláda o konkrétní lokalitě zatím nerozhodla, ve hře je lokalita Březový potok v Pošumaví.

Autor: Jan Skala

Související

ekonomika
Ekonomika

Globální ekonomika letos vzroste o 3,1 procenta, uvádí OECD

profimedia-0868852541
Krimi

Žádná válka, ale alkohol. Vražda ukrajinských vojáků už má motiv

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

Nejstarší orangutanka Bella
Ostatní Fauna

Nejstarší orangutance je 63 let