pátek 4. října 2024

Strach o demokracii? Ve Vídni se protestovalo proti vítězi voleb

Vídeň zažila demonstraci, jejímž účastníkům se nelíbí výsledky víkendových voleb do tamního parlamentu. Akce byla podobná těm z jiných zemí, kde proevropské či liberální strany prohrály souboj se svými pravicovými protivníky.

GZBZmTZWwAAEHNw

Vídeň zažila protest proti vítězi voleb.
Zdroj: X

  • Vídeň zažila protest proti vítězi voleb.
  • Zdroj: X

Obavy o demokracii, tak vysvětlovali účastníci několikatisícové demonstrace, která se uskutečnila ve čtvrtek večer v rakouském hlavním městě Vídni, svůj protest proti výsledkům víkendových voleb do tamního parlamentu. V těch poprvé zvítězila krajně pravicové FPÖ, kterou vede spojenec Andreje Babiše a Viktora Orbána na evropské úrovni, Herbert Kickl. Vítězná strana však bude mít problém sestavit vládu, protože její koaliční potenciál je malý.

A to by další z důvodů, proč se demonstranti ve Vídni sešli. Po zbylých stranách, z nichž se na druhé pozici umístili dosud vládnoucí lidovci, požadují, aby se distancovali od společného vládnutí s vítěznou partají. Jsou to však právě lidovci, kteří uvedli, že by za určitých podmínek mohli společně s FPÖ vytvořit vládu. Nesmí však v jejím čele stát Kickl. Právě on ale jde dnes jako první na audienci k prezidentovi Alexandru Van der Bellenovi.

Dav protestujících se shromáždil nejprve před vídeňskou univerzitou, kde mával duhovými vlajkami a následně se přemístil před budovu parlamentu.

Autor: Jan Skala

Související

GZCShr4XYAAkS29
Zahraniční

Pákistán zavřel hlavní město a vypnul internet. Obává se nepokojů

GY6peJ3WAAAwvSX
Zahraniční

Argentinští studenti vyšli do ulic. Nelíbí se jim škrty pro univerzity

Driving-during-flood-179714-pixahive
Domácí

Další déšt, další povodně? Pršet by mělo znovu hlavně v Jeseníkách a Beskydech

profimedia-0913743204
Zahraniční

Rakousko následuje německý trend. Tamní volby vyhrála krajní pravice