čtvrtek 16. května 2024

Stovky ukrajinských zdravotníků podstoupily kurzy češtiny

Ministerstvo zdravotnictví se snaží integrovat ukrajinské zdravotníky, kteří prchli před válkou na Ukrajině do Česka, do našeho zdravotního systému. Přes 500 z nich podstoupilo kurzy češtiny.

nemocnice

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Mezi uprchlíky z Ukrajiny je i řada zdravotníků, kteří se díky kurzům češtiny a dalším programům mohou zapojit do českého zdravotního systému. „Považuji za naši povinnost zdravotníkům v řadách ukrajinských uprchlíků pomoci, aby po dobu svého pobytu mohli vykonávat svou profesi a pomáhat tak ukrajinským i českým pacientům u nás. Velmi děkuji UNICEF za poskytnutí expertízy i finančních prostředků na projekty, včetně kurzů češtiny,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví od května realizuje kurzy českého jazyka včetně obecného úvodu do systému českého zdravotnictví, které absolvovalo již 530 ukrajinských zdravotníků.

Díky podpoře UNICEF jsme od léta uspokojili obrovskou poptávku ze strany ukrajinských zdravotníků v řádu stovek zájemců. Zároveň jsme vytvořili vlastní odborné studijní materiály přímo v ukrajinštině, natočili jsme a zdarma zpřístupnili několik speciálních krátkých videí, která obsahují informace o českém zdravotnictví, a to v samostatné části našich webových stránek, která je přímo v ukrajinštině. I díky tomu si mnoho zdravotníků snadno a rychle našlo uplatnění ve zdravotnických zařízeních napříč celou Českou republikou,“ řekla Irena Maříková, ředitelka Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZČR

Související

armed-russian-army-soldiers-stnad-on-and-next-to-their-ifor-marked-btr-80-armored-cd5663-1024
Zahraniční

Rusko postupuje na severu. Ukrajina se soustřeďuje na útoky na Krym

Woman_in_Traditional_Ukrainian_Clothes_-_Maslenitsa_-_Kiev,_Ukraine_-_March_2013
Domácí

Ukrajinci, co chtějí domů, dostanou od vlády jízdenku. Některé odveze sanitka

Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna
Zahraniční

Zabavený ruský majetek využije Estonsko na obnovu Ukrajiny

profimedia-0814658834
Zahraniční

Posílíme vztahy i světovou spravedlnost, shodli se Putin a Si Ťin-pching