Stovky stromů poškodil vítr v Boubínském pralese

Vichřice na konci roku poškodila stovky stromů na Boubíně. Popadané stromy musí zůstat v porostech. Cesty jsou již zpřístupněny, veřejnost na ně ale nesmí.

Popadané stromy v Boubínském pralese

Popadané stromy v Boubínském pralese
Zdroj: Lesy ČR

  • Popadané stromy v Boubínském pralese
  • Zdroj: Lesy ČR

Stovky stromů a souší, které představují zhruba 500 metrů krychlových dřeva, byly poškozeny při silné vichřici konce minulého roku u Knížecí a Lukenoské cesty na Boubíně. Poškozen byl tak dřevěný plot kolem pralesa. I když lesníci už uvolnili obě cesty, veřejnost na ně nesmí kvůli riziku padajících stromů vstupovat.

Poškozené dřevo musí zůstat v lese podle rozhodnutí Správy chráněné krajinné oblasti Šumava. „Jde o souše, ale taky mnoho zdravých smrků, které se na jaře stanou atraktivní pro kůrovce. Vzhledem k tomu, že v národní přírodní rezervaci téměř nesmíme proti škůdcům zasahovat, obávám se kůrovcové gradace,“ uvádí Miloš Juha, ředitel tamějšího lesního závodu Lesů ČR.

V roce 2019 postihla Boubín rozsáhlá kalamita, ale díky nákladným a šetrným opatřením, jako je loupání kůry ze stojících stromů, se podařilo minimalizovat objem napadených stromů. Prosincová vichřice narušila převážně centrální část Boubína, do které je veřejný přístup zakázán. Ostatní cesty zůstávají bezpečné, a k jezírku mohou návštěvníci použít náhradní trasu s povalovými chodníky a mostem.

Autor: Šimon Mitro

Související

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru

výuka v lese
Domácí Školství

Ministerstvo podpoří ekologické vzdělávání novou výzvou